вівторок, 18 лютого 2020 18:25

"Мюнхенський план" став можливим, бо до влади прийшов президент-миротворець

"Мюнхенський план" став можливим, бо до влади прийшов президент-миротворець
Костянтин Батозський: Цей документ повністю написаний не в українському дусі. А з позиції людей, які хочуть просто припинити війну на Сході за будь-яку ціну. Мовляв, треба просто зупинити насильство і цього буде достатньо для вирішення проблеми. Не хочуть робити висновки з цієї війни. Що треба, аби вона не повторилась? Фото: 24 канал

Захід тепер буде активніше просувати ідею примирення з Росією. Поява цього плану - спроба перевірити реакцію України та решти світу.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Костянтин Батозський.

Про що свідчить поява так званого "мюнхенського плану" врегулювання війни на Донбасі? Має 12 пунктів, що фактично повністю ігнорують українську позицію?

- Це не перший випадок появи таких документів чи проросійських заяв. Навряд це було зроблено навмисно під цю Мюнхенську конференцію. Майже той самий колектив авторів, особливо з українського боку, послідовно відстоюють проросійську позицію. Ця ситуація виникла через те, що представники західних країн побачили, що в Україні до влади прийшов новий президент, який бере курс на примирення. Європа таким чином вирішила допомогти Зеленському сформувати остаточну позицію. Проте традиції ЄС передбачають діалог. Тому вирішили запросити до процесу створення цього документу ще й російську сторону. Те, що отримали на виході, відображає виключно позицію Кремля. До цього треба зважено ставитись. Але й не відступати від своєї чіткої лінії та не йти на поводу у Росії.

Те, що такі ініціативи виникають, - провина нашої влади? Чи Захід хоче зближення з РФ?

- І те, і те. Зеленський у своїй промові у Мюнхені говорив, що на Донбасі відбувається війна та зовнішня окупація. З іншого боку Україна планує створити спільні патрулі з терористами. Це доводить російську тезу про внутрішній конфлікт. Через такі протиріччя Захід і починає активніше протискати ідею примирення з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія просуває свої окупаційні ідеї через втомлену Європу" - експерт про Мюнхенську конференцію з безпеки

На які основні аспекти цього плану варто звернути увагу. Що там є найбільш небезпечним?

- Цей документ повністю написаний не в українському дусі. А з позиції людей, які хочуть просто припинити війну на Сході за будь-яку ціну. Мовляв, треба просто зупинити насильство і цього буде достатньо для вирішення проблеми. Не хочуть робити висновки з цієї війни. Що треба, аби вона не повторилась? На це питання, що є найважливішим для України, "мюнхенський план" не відповідає. Щоб провести таку рефлексію має бути чітка європейська позиція по відношенню до Росії. Зараз вона відсутня.

Особливо мене обурив пункт про необхідність якогось загального діалогу щодо ідентичності та ставлення до сусідів. Це - груба спроба втручатись у внутрішні справи нашої держави. Шлях на вступ до Європейського Союзу та НАТО прописаний у Конституції, Росія - агресор, а українська нація відбулась. Тут більше немає про говорити. Це підтверджує те, що української позицією знехтували, створюючи цей документ.

Чому у цьому плані повністю відсутній Крим? Захід змирився з його окупацією?

- Говорять, що у преамбулі один раз зустрічається згадка про півострів. Але фактична відсутність цієї теми - теж російська позиція. Полягає у тому, що питання Криму для росіян закрите. Для того, щоб не дратувати Кремль та Путіна, анексію українського півострова виносять на дужки.

Російські експерти, що перелічені у плані, реально не впливають на політику РФ. Найбільш статусна людина там - колишній міністр закордонних справ у уряді Єльцина. Організація Російська рада з міжнародних справ у 2016 році вже оприлюднювала схожий документ. Він дублює "мюнхенський план" майже слово у слово. Це - не репрезентативна група російських експертів. У самій РФ на їх думку не дуже зважають. Тож поява цього плану - просто вкид, аби перевірити реакцію України та решти світу.

Як Київ має реагувати на цей план?

- Добре, що наше міністерство зовнішніх справ спростував цей документ. Заявили, що він для нас неприйнятний. Хотілося б, щоб й інші політики верхньої ланки висловили свою позицію - президент, міністри, депутати. У нас йде свій процес врегулювання війни на Сході. Під керівництвом пана Сівохи має запрацювати національна платформа примирення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мюнхенський план миру схожий на політичне замовлення - Пристайко

Як ситуація навколо "мюнхенського плану" буде розвиватись далі?

- Враховуючи те, що документ дуже критикували Сполучені Штати, його не варто розглядати дуже серйозно. Українське суспільство не сприйме ті пропозиції, що прописані у плані. Тому спроба інкорпорувати його у Мінські домовленості або зробити частиною "нормандських зустрічей" не буде вдалою. Українці не погодяться, щоб цей документ став дорожньою картою у питанні врегулювання війни на Донбасі. Проблема тут у тому, що ми не дуже розуміємо взагалі у чому полягає позиція української влади у цьому питанні. Вони мали б пояснити українцям, яку стратегію повернення окупованих територій вони обрали. У чому на практиці вона буде полягати. Влада повинна бути підзвітною народові.

Як у загальному оцінюєте Мюнхенську безпекову конференцію для України? Як на ній проявила себе наша делегація?

- Виглядає так, що вони поїхали туди робити селфі. Мюнхенська конференція з безпеки - декларативний захід. Наш президент не має відвідувати абсолютно усі міжнародні майданчики. Бачимо, що конференція у Мюнхені перетворюється на відверто проросійську подію, не варто легітимізувати її своєю присутністю. З більшістю людей, що були там Зеленський і так має особисті контакти. Мюнхен - захід рівня міністрів закордонних справ, експертів. Президент не обов'язково має їздити туди. Проте поведінка Зеленського зараз виглядає як сахання. Намагається бути усюди і відразу. Це - наслідки відсутності власного порядку денного.

У рамках Мюнхенської конференції з безпеки, що відбувалась з 14 по 16 лютого оприлюднили план припинення війни на Донбасі. Він пропонує 12 пунктів, які повністю ігнорують усі вимоги офіційного Києва. Серед них створення "нормандського формату" на рівні військових, запуск програми розмінування, відновлення торгівлі між Україною та Росії на принципах вільної зони, поступове зняття санкції з Росії, її зближення з Європейським Союзом. Документ також закликає до загальнонаціонального діалогу щодо нової ідентичності України, який має враховувати погляд сусідів, включаючи Росію.

Зараз ви читаєте новину «"Мюнхенський план" став можливим, бо до влади прийшов президент-миротворець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі