четвер, 06 вересня 2007 12:43

МВС Росії оголосило в розшук не того Гуцерієва

Скандал навколо спадку Михайла Гуцерієва в середу перейшов у гостру стадію. Мосміськсуд визнав законним арешт акцій "Русснефти". Будь-які операції з акціями компанії з 5 вересня заборонені.

Тим часом структури холдингу Олега Дерипаски минулого четверга направили у Федеральну антимонопольну службу клопотання про покупку контрольного пакету "Русснефти". Більш того, за деякими чутками, які "Базел" наполегливо спростовує, операція фактично вже відбулася і Гуцерієв нібито отримав за свою колишню компанію 3 мільярди доларів.

Так це чи ні, але боротьба за компанію найближчим часом тільки загостриться. "Базел" в середу повідомив, що навіть після рішення суду інтерес до активів "Русснефти" у холдингу зберігається. Зрозуміло, що для Дерипаски вся історія з арештом акцій — це не просто звичайна палиця в колесо. Та й ініціатором судового розгляду був не він, а хтось, хто сам націлювався на компанію. Хазяїн "Базела", який ще недавно на весь світ освідчувався в лояльності Кремлю, не міг зважитися на покупку "Русснефти" без схвалення згори. Але й цей третій "незайвий" явно заручився санкцією на свої дії у тих самих коридорах. І найбільш вірогідною кандидатурою на роль "рояля в кущах" експерти вважають "Газпром" і "Роснефть".

Заявка "Базела" все одно буде розглянута, тому що зі "схвалення покупки не випливає обов"язковість її вчинення". Зовсім інша справа, якщо гроші вже перейшли в руки Гуцерієва, а сторони планували оформити все документально заднім числом. Операція тоді буде визнана незаконною, навіть якщо ФАС дасть "добро". У цьому випадку вийде, що Дерипаска просто "попав" на 3 мільярди власних грошей. А таке в світі олігархів не пробачають.

Силові структури тим часом не залишають спроб дістатися до екс-глави "Русснефти". У середу Мосміськсуд визнав законним заочний арешт оголошеного в міжнародний розшук Михайла Гуцерієва.

Слідчий комітет МВС РФ звинуватив Гуцерієва в ухиленні від сплати податків і в незаконному підприємництві. Глава "Русснефти" перебував під підпискою про невиїзд, а потім несподівано зник.

Як заявив у суді представник Генпрокуратури Віктор Гвоздєв, "Гуцерієв – не та фігура, яку можна з кимсь переплутати, у нього дійсно величезні заслуги перед батьківщиною. Немає сумнівів, що виїхав саме він, порушивши підписку про невиїзд".

А відповідно оголошення Гуцерієва в розшук було вимушеною мірою. Також представник Генпрокуратури заявив, що Гуцерієв з аеропорту Мінська вилетів до Туреччини. Втім, посольство Туреччини в Москві заявило, що не має в своєму розпорядженні таких даних.

Як пояснили в Генпрокуратурі, якщо глава "Русснефти" знаходиться в Туреччині, доправити його до Росії буде не складо. Туреччина ратифікувала Міжнародну конвенцію 1957 року про правову допомогу і виконає запит про екстрадицію, якщо такий надійде.

Але головною несподіванкою виявилася заява адвоката Гуцерієва Ямінської. Вона заявила: "У листі ДЕБ МВС РФ зазначено, що в розшук оголошується Михайло, а за паспортом мій підзахисний Мікаїл". І виходить, що з країни "виїхала інша людина". Чи будуть силовики оголошувати Гуцерієва, тепер уже Мікаїла, в розшук ще раз, поки неясно, відзначає МК.

Зараз ви читаєте новину «МВС Росії оголосило в розшук не того Гуцерієва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі