четвер, 21 жовтня 2010 14:55

МВФ порадив Україні швидше скорочувати дефіцит бюджету

МВФ порадив Україні швидше скорочувати дефіцит бюджету

Східноєвропейські уряди мають скоротити бюджетні дефіцити, відновити банківські системи і стимулювати економічне зростання після фінансової кризи, яка підштовхнула деякі з держав регіону ближче до дефолту, вважають у Міжнародному валютному фонді (МВФ).

МВФ прогнозує зростання ВВП Східної Європи на 3,8% в 2010 році і на 3,9% в 2011 році. У 2009 році економіка регіону втратила 6% через припинення припливу капіталу.

"Тепер, коли регіон, нарешті, відновлюється, настав час почати бюджетну консолідацію і в наступні кілька років повернути дефіцит бюджету на більш стійкий рівень", - заявив керівник відділу МВФ по країнах Європи з економікою, що розвивається, Бас Баккер з інтерв'ю агентству Bloomberg.

Під час кризи Угорщина, Латвія, Україна, Румунія і Сербія отримали кредити МВФ, що допомогли запобігти їм дефолту в умовах проблем з рефінансуванням держборгу, який у цих країн найчастіше номінується в іноземних валютах. Всього країни Східної Європи отримали від МВФ понад 100 мільярдів доларів допомоги, включаючи кредити Євросоюзу та Світового банку.

Фінансова криза виявила базові бюджетні проблеми Східної Європи, наголошується в підготовленій МВФ доповіді. Під час буму зростання податкових надходжень забезпечував нормальний бюджетний баланс, хоча витрати також швидко росли.

Середнє значення дефіциту бюджету в країнах Європи, що розвиваються, склало 6% в 2009 році в порівнянні з нульовим рівнем у 2008 році, свідчать дані МВФ. Держборг в середньому зріс у минулому році до 30% ВВП з 24% роком раніше.

У цьому році, як очікується, бюджетні дефіцити країн Східної Європи в середньому скоротяться до 5,2%, в 2011 році - до 4,1%. При цьому держборг зросте до 30,8% і 32,1% відповідно, прогнозує МВФ.

Нагадаємо, раніше МВФ позитивно оцінив виконання Україною програми співробітництва, що дозволить країні вже в наступному місяці отримати кредит у розмірі $ 1,5 млрд.

За матеріалами Інтерфакс-Україна, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «МВФ порадив Україні швидше скорочувати дефіцит бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі