понеділок, 11 січня 2021 16:21

МВФ може закрити очі на саботаж української влади і дати транш - експерт

МВФ може закрити очі на саботаж української влади і дати транш - експерт
Борис Кушнірук: Фонд цілком може видати транш Україні. Для того, щоб стимулювати до подальших дій нашу владу. Єдине – це може бути менша сума. Фото: Reuters

Поведінка української влади, зокрема президента, свідчить про те, що Київ не планує виконувати зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом. Проте західні кредитори з огляду на пандемію та кризу все одно можуть виділити транш, щоб покращити економічне становище українських громадян.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з економічних питань Борис Кушнірук.

Місія МВФ відновила роботу в Україні після новорічних свят. Що саме робитиме?

- Має поспілкуватися з міністром фінансів, головою Національного банку, главою Кабінету міністрів і президентом Зеленським. Значна частина питань, які ставитимуть представники Міжнародного валютного фонду, стосуються не так діяльності уряду, як антикорупційних державних заходів, ситуації довкола Конституційного суду.

У цьому сенсі є великі сумніви щодо того, чи діє президент коректно. Чи не перевищує своїх обов'язків, втручаючись у роботу суду. Щоб врегульовувати ці питання, потрібно почути чітку позицію Зеленського. На жаль, зараз він багато обіцяє і мало виконує. Підважує інституційну незалежність Конституційного суду (29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення на два місяці голову Конституційного суду Олександра Тупицького, якого підозрююють у зловживанні службовим становищем. КС назвав цей указ "юридично нікчемним", адже рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть зробити цього. - Gazeta.ua). Проблему, яка виникла, треба вирішувати законним шляхом, а не перевищувати свої повноваження. Через це до Володимира Зеленського критично ставляться в МВФ та Світовому банку.

З урядом представники Фонду мають обговорити питання бюджету на 2021 рік. Його дефіцит надмірний (близько 5,5% від ВВП, тоді як закон дозволяє щонайбільше 3% дефіциту. - Gazeta.ua) і створює великі проблеми для економіки. Є ризики, що його банально не зможуть профінансувати. Це треба змінювати.

Зеленський блокує реформи

Місія повинна переглянути програму Stand-by. Який її варіант був би прийнятний для України?

- Найчастіше мова не йде про перегляд якихось пунктів чи суми траншів. Зазвичай змінюють строки виконання зобов'язань, які взяла на себе країна перед МВФ. Наприклад, Україна не змогла вчасно провести судову реформу. Тож представники Фонду спілкуються з владою та призначають новий дедлайн. Або Верховна Рада прийняла державний бюджет з занадто роздутим дефіцитом та перебільшеними прогнозами дохідної частини. Місія Міжнародного валютного фонду ставить питання, коли планується перегляд державного бюджету, які видатки можуть бути скорочені. Є сукупність так званих маяків - дій із чіткими термінами виконання. Саме їх зміну зазвичай розуміють під переглядом програми співпраці Stand-by.

Від яких маяків залежить наша співпраця з Міжнародним валютним фондом?

- Є пункти, що стосуються незалежності Національного банку. У цій сфері сьогодні найменше неврегульованих моментів. Є питання щодо бюджету. Також МВФ ставлять вимоги про певні реформи, наприклад, енергетичного сектору. Ці блоку перебувають у межах компетенції уряду. Але є моменти, що контролює президент, наприклад, судова реформа чи медична. Які зараз з подання Зеленського фактично блокуються та відкочуються назад. Поки не схоже, що глава держави планує якось виправляти стан справ. МВФ у свою чергу може закрити на цей саботаж очі з гуманних міркувань. Через пандемію все одно надати транш, щоб не постраждали пересічні українські громадяни. Проте міжнародні кредитори так само можуть і проявити принциповість.

Неправильно утворений ринок газу провокує невиправдане зростання тарифів. На населення вішають тягар зростання цін

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує з 1 лютого на рік обмежити ціну газу для "вразливих споживачів", а до таких віднесено ледь не все населення. Тобто фактично повернутися до фіксованої ціни на газ. Її скасування було важливою умовою від МВФ. Як це вплине на нашу подальшу співпрацю?

- Це питання того, за якими правилами діятиме ринкове ціноутворення на газ для населення. Уряди Шмигаля, Гончарука, Гройсмана не змогли забезпечити механізм впровадження ринку газу, який був би коректний і справедливий. Він провокує невиправдане зростання тарифів. На населення вішають тягар зростання цін. У той же час люди не можуть купити газ тоді, коли він коштує найдешевше, у другому кварталі. Ціна завжди падає після завершення опалювального сезону. Уряд не передбачив, щоб підприємства Теплокомуненерго закуповували газ тоді, коли він найдешевший. Це - не ринковий механізм. У той же час те, що пропонують зараз, - шлях у нікуди.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що наступний транш МВФ буде однозначно наступного року. За прогнозами, в лютому-березні 2021-го. Це реалістичний сценарій?

- Навряд владна команда до цього часу зможе виконати взяті на себе зобов'язання. Але МВФ - бюрократична установа з моралізаторськими засадами. З огляду на пандемію вони впевнені, що повинні допомогти вразливим країнам та їх населенню. Через це Фонд цілком може видати транш Україні. Для того, щоб стимулювати до подальших дій нашу владу. Єдине – це може бути менша сума (цього року Україна очікує на два транші по $700 млн кожен. – Gazeta.ua).

Без грошей МВФ не зможемо профінансувати дефіцит бюджету 2021-го. Торік саме так і було

На що саме мають піти гроші від Фонду? Що буде з економікою, якщо не отримаємо їх?

- Вони підуть на покриття дефіциту бюджету. Тобто прямо в державну скарбницю. Без підтримки від МВФ дефолту не буде. Ми маємо, чим покрити свої обсяги кредитних зобов'язань. Золотовалютних резервів вистачає. Якщо дефолт оголосять, він буде штучний.

Без грошей МВФ не зможемо профінансувати дефіцит бюджету 2021-го. Торік саме так і було. У бюджеті на 2020 рік був закладений дефіцит у 300 мільярдів гривень. Насправді ж виявився на третину меншим. Адже дефіцит – це те, на що витратили гроші. А наша влада минулого року не виконала усіх видатків. Це - ненормальна практика для європейських країн, але в Україні вона трапляється часто. Державний бюджет має бути повністю виконаний, адже – це закон.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив графік погашення боргів Україною до 2036 року, цьогоріч необхідно сплатити 1,67 мільярда доларів. Зможемо це зробити?

- Мова йде про борги, які переважно брав Національний банк. Його золотовалютний резерв складає 29 мільярдів доларів. Тож погасити 1,67 мільярда цілком реально. І це не стане великою проблемою.

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми Stand-by відновила роботу в Україні після новорічних свят.

21 грудня місія МВФ розпочала роботу в Україні для перегляду угоди співпраці stand-by - через Covid-19 місія працюватиме у форматі онлайн-зв'язку.

9 червня 2020 року Міжнародний валютний фонд затвердив програму кредитування для України — $5 млрд на 18 місяців. $2,1 млрд першого траншу ми отримали одразу. До кінця 2020-го мали надійти ще два по $700 млн. Однак виплати заморозили.

У червні Україна також підписала кредитну угоду з ЄС щодо €1,2 млрд. Програма на рік передбачає виплату двох траншів по €600 млн. 9 грудня Євросоюз виділив перший.

Зараз ви читаєте новину «МВФ може закрити очі на саботаж української влади і дати транш - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі