четвер, 21 лютого 2008 09:28

Музика відновлює пам"ять після інсульту

 Пацієнтам, що недавно перенесли інсульт, корисно слухати музику. З її допомогою можна не тільки покращити настрій, а  й прискорити відновлення пам"яті і уваги, порушених у результаті хвороби

Учені з Гельсінкського Університету провели дослідження за участю 60 пацієнтів, що недавно перенесли інсульт. Всі вони мали порушення руху і розлади когнітивних функцій, таких як пам"ять і концентрація уваги. Пацієнтів розділили на три групи: частині з них пропонувалося щодня протягом кількох годин слухати улюблену музику, іншим – прослуховувати аудіо-книги, інші не слухали нічого. Також всім пацієнтам проводилася стандартна терапія інсульту.

З"ясувалося, що у людей, що слухали музику, результати відновлення пам"яті і уваги були помітно кращі, а їх настрій був позитивнішим. Зокрема, через три місяці після інсульту їх вербальна пам"ять (пам"ять, орієнтована на запам"ятовування слів) покращала на 60%. Для порівняння, у пацієнтів, які прослуховували аудіо-книги, цей показник покращав на 18%, а в контрольній групі – на 29%, повідомив керівник дослідження Теппо Сяркаме.

На думку фінських учених, музикотерапія може доповнити способи реабілітації пацієнтів з інсультами, що існують на даний час. Ця методика дешева і доступна, і може призначатися раніше інших методів лікування, повідомляє журнал Brain.

Зараз ви читаєте новину «Музика відновлює пам"ять після інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі