середа, 05 березня 2008 09:50

Мозок хлопчиків і дівчаток працює не однаково

Давно відомо, що дівчатка починають говорити раніше, ніж хлопчики, а якість їхнього мовлення довгий час перевершує ораторські здібності хлопчиків. Проте причина цього явища не була з"ясована. Дослідження, проведене Північно-західним університетом (США), дозволило висунути гіпотезу, яка пояснює ці відмінності.

Автори дослідження стверджують, що у хлопчиків і дівчаток за мовлення відповідають різні частини головного мозку. Мозок дівчаток активніший як під час вимовлення слів, так і під час сприйняття інформації, передаваної їм в усній формі. При цьому мова хлопчиків, більшою мірою, базується на відчуттях, а у дівчаток - на абстрактних поняттях. Тому, наприклад, дівчатка зазвичай дають приїжджим детальні інструкції щодо знаходження якоїсь адреси в місті, а хлопчики вважають за краще лише вказувати загальний напрям руху і приблизну відстань.

Ці висновки були зроблені в результаті застосування методу ядерно-магнитного резонансу, за допомогою якого обстежувалися три десятки хлопчиків і дівчаток у віці 9-15 років. Перевірка мозку дітей проводилася під час виконання ними різних завдань - з читання, письма тощо.

Автори дослідження припускають, що подібні відмінності між статями мають еволюційні причини. У цьому плані чоловіки "примітивніші" - для успішного виживання їм потрібно було реагувати не на абстракції, а на реальні погрози - наприклад, звуки, що свідчать про наближення хижаків, повідомляє Washington ProFile.
Зараз ви читаєте новину «Мозок хлопчиків і дівчаток працює не однаково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі