вівторок, 21 квітня 2020 13:50

"Можемо здавати сховища в оренду" - як Україні підзаробити на нафтовій кризі

"Можемо здавати сховища в оренду" - як Україні підзаробити на нафтовій кризі
Андрій Новак: якщо європейські сховища будуть переповнені, Україна може запропонувати свої потужності. Фото: https://pixabay.com

Ціни на нафту падатимуть, поки не закінчиться карантин. Сировини на ринку зараз забагато, резервні сховища майже заповнено. Потреба в нафті сильно зменшилася через карантинні заходи. Для України це позитивна тенденція, адже ми є покупцями. До того ж криза відкриває для нас додаткові можливості підзаробити. Можемо здавати свої сховища в оренду.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

Ціна на американську нафту WTI вперше стала від'ємною. Які наслідки це несе для світового нафтового ринку?

- Різке падіння цін на нафту зумовлено двома причинами. З одного боку, клуб країн-нафтовидобувників ОПЕК та Росія свого часу не змогли домовитися про продовження угоди щодо зменшення видобутку, - каже Андрій Новак. - Російська Федерація відмовилася. У відповідь Саудівська Аравія почала поводитися на ринку вкрай агресивно. Держава є одним ыз найбільших гравців на нафтовому ринку. Вона різко наростила видобуток. Цим спровокувала надлишок нафти на ринку. Виникла ситуація, коли пропозиція перевищує попит у рази. Через це сильно падають ціни - це об'єктивна економічна реакція.

Пандемія коронавірусної інфекції ще більше поглибила нафтову кризу. Більшість країн світу запровадили карантинні заходи або надзвичайний стан. Обмежили або зупинили діяльність багатьох підприємств, роботу транспортної галузі. Через це попит на нафту та нафтопродукти зменшився ще більше. Чим довше режим карантину триватиме, тим довше триватиме криза на нафтовому ринку.

Чим довше триватиме карантин, тим нижчою буде ціна

Що далі буде з цінами на нафту?

- Знижуватимуться ще. Відновлення паритету вартості сировини напряму пов'язано з припиненням карантинних обмежень у ключових економіках світу - Америки, Китаю, Канади та європейських країн. Саме вони є найбільшими споживачами нафти. Натомість чим довше триватиме карантин, тим нижчою буде ціна. Адже попит не підвищується, а надлишок збільшується. Нафтовидобувники просто не можуть за один день згорнути свою діяльність. Через це терпытимуть дуже великі збитки в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За купівлю російської нафти почали доплачувати

Чому не спрацювала угода ОПЕК+, яку країни потім усе-таки підписали? Передбачала скорочення загального видобутку на 10%.

- Мала дуже короткострокові наслідки. Буквально на кілька днів ціна на нафту трохи піднялася. Потім опустилася повторно до реального ринкового показника. Накопичилося дуже багато запасів. Нафтосховища майже вичерпали свій резерв. Виробники фактично готові доплачувати, або тільки сировину забрали зі сховищ. Угода ОПЕК+ не могла збільшити попит на нафту в умовах великого надлишку, тому вона й не спрацювала.

Резервні фонди РФ вичерпуватимуться. Надходження до бюджетів зменшуватимуться, рівень життя населення Росії падатиме

Подешевшала й російська нафта марки Urals. 20 квітня коштувала -2 долари за барель. Як це вплине на РФ?

- Економіку Російської Федерації майже повністю прямо чи опосередковано зав'язано на продажу нафти та газу. Для російської економіки таке суттєве зниження ціни на їхній головний товар - великий удар. Це вже вилилось у різке зниження курсу російського рубля. Ця тенденція й далі продовжуватиметься. Резервні фонди РФ вичерпуватимуться. Надходження до бюджетів зменшуватимуться, рівень життя населення Росії падатиме.

Виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко писав, що нафтова криза відкриває для України нові можливості. Які саме? Чи зможемо їх використати?

Україна має досить непогані ресурси для зберігання нафти та газу

- Насамперед Україна є споживачем нафти та нафтопродуктів. Для нас чим нижча ціна, тим краще. Нафтова криза не зашкодить нашій економіці, на відміну від економіки РФ. Для нас зменшення цін - позитивна тенденція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи вплине обвал нафтового ринку на Україну

Якщо ж надлишок нафти на ринку продовжуватиме зростати, можемо використати це вікно можливостей. Наприклад, якщо європейські сховища будуть переповнені, Україна може запропонувати свої потужності. Маємо досить непогані ресурси для зберігання нафти та газу. Можемо здавати їх в оренду європейським нафтовидобувникам. Величезних коштів від цього не отримаємо. Але це може стати непоганим додатковим заробітком для держави.

Ціна на американську нафту WTI вперше стала від'ємною. 20 квітня на Нью-Йоркській товарній біржі вартість травневих ф'ючерсів впала до нуля, а потім сягнула -37 доларів за барель. Падіння становило 300%. Фактично тепер продавці нафти мають доплачувати покупцям, щоб ті її забрали. Причиною стало те, що у світі так багато невикористаної нафти через зменшення попиту, викликаного пандемією, що тепер сировину уже немає де зберігати. А зупинити видобуток без величезних фінансових втрат у майбутньому американські компанії не можуть. Натомість ціни на червневі ф'ючерси WTI впали тільки на 5% і коштують зараз понад 20 доларів за барель.

Американська нафта марки WTI використовується як індекс для торгових угод з сировиною всередині США. На падіння відреагувала й нафта марки Urals, якою торгують російські компанії. В кінці 20 квітня її ціна на негайні поставки також виявилася від'ємною. Становила -2 долари за барель, що на 112,7% менше за останню ціну 15,7 долара.

Зараз ви читаєте новину «"Можемо здавати сховища в оренду" - як Україні підзаробити на нафтовій кризі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі