пʼятниця, 04 січня 2019 20:10

"Москва очікує кровопролиття. Але ми цього не допустимо" – митрополит Епіфаній

"Москва очікує кровопролиття. Але ми цього не допустимо" – митрополит Епіфаній
Митрополит Епіфаній: Церква не підтримує тих, хто закликатиме до протистоянь. Фото: Сергій Старостенко

Москва очікує, що українці почнуть силою забирати святині – Києво-Печерську і Почаївську Лаври.

Про це сказав предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв'ю журналу "Країна".

- Про українські лаври говорять уже протягом тривалого часу. Після того, як ми розпочали об'єднавчий процес, більшою мірою це є провокації. Хоча вони належать українському народові, але тимчасово перебувають у духовній окупації, - сказав митрополит. - Але ми жодним чином не будемо проявляти насилля. Все подальше служіння має базуватись на любові. Якщо будемо діяти, як наші опоненти, то не матимемо успіху. Маємо утвердитись як єдина церква України. Тоді ченці, які зараз перебувають у Києво-Печерській і Почаївській Лаврах, побачать, що Церква є канонічною, благодатною з точки зору вселенського православ'я. Їм не залишиться нічого, як просто перейти. Насилля і провокації вигідні тим, хто пише сценарії у Москві. Маємо бути мудрими і не піддаватися на них. З часом українські святині будуть належати українській церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська церква перенесе святкування Різдва за однієї умови

Можуть бути провокації на підґрунті переходу колишніх парафій УПЦ МП до об'єднаної Православної церкви України.

- Багато таких було минулими роками на Тернопільщині і Рівненщині, де храми переходили з російської до української Церкви, - каже митрополит. - Громада визначилася переважною більшістю. Часом навіть 90 відсотків парафіян висловили бажання перейти. Але штучно привозили людей з інших регіонів. Були бійки, непорозуміння, лайка. Ми не підтримуємо тих, хто буде закликати до протистоянь. Громада має обрати свій релігійний центр добровільно. Жодні зовнішні чинники не мають впливати на ці процеси. Бачимо, що громади спокійно переходять. Якщо не буде зовнішнього впливу, не буде жодних протистоянь. Але Росія буде готувати провокації. Хоче показати світу картинку, мовляв, рішення Вселенського патріарха є неправильними. Вони очікують, що буде кровопролиття. Але ми цього не допустимо.

Повне інтерв'ю з митрополитом Епіфанієм читайте у журналі "Країна" за 10 січня 2019 року.

Константинопольський патріархат на синоді у Стамбулі 29 листопада підтвердив надання автокефалії Помісній православній церкві України. Вселенська церква почала писати статут нової української. В основу ліг затверджений текст томосу — документа, що підтверджує автокефалію. Його вручать предстоятелю незалежної Української православної церкви Епіфанію 6 січня в Стамбулі.

Зараз ви читаєте новину «"Москва очікує кровопролиття. Але ми цього не допустимо" – митрополит Епіфаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі