четвер, 22 квітня 2021 18:19

Москва нічого не домоглася брязканням зброї, саме тому лишається небезпека - експерт

Москва нічого не домоглася брязканням зброї, саме тому лишається небезпека - експерт
Сергій Таран: "Треба припинити дискусії про мир в очах Путіна". Фото: Facebook

Росія відводить свої війська від кордонів України. Але не слід вважати, що загроза повномасштабного військового вторгнення минула. Вона не зникла і не зникне, поки в Кремлі сидить Путін. Військова загроза – його персональна стратегія. Про це Gazeta.ua розповідає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

"Військове вторгнення з боку Росії відбулося сім років тому, – каже він. – Зараз можемо говорити хіба що про загострення. І це загострення може відбутися будь-коли. Загроза – це єдина стратегія зовнішньої політики, вироблена Путіним. Жодних інших інструментів в Росії немає – ні потужної економіки, ні фінансових резервів. Є лише величезна армія, і РФ з її допомогою намагається час від часу впливати на міжнародну політику. Україна завжди перебувала у зоні ризику. За останні 15 років у Путіна в очах росіян немає жодних реальних досягнень. Йому лише постійно вдається переконувати їх, що Росія найсильніша і готова воювати з будь-якою країною. Збройні конфлікти, спровоковані Москвою, завжди відбуваються перед виборами. Найближчі вибори – восени цього року до Держдуми. Путіну важливо створити настрій, із яким громадяни РФ йтимуть на виборчі дільниці.

Накопичення військ – це додатковий фактор, який створює для України небезпеку того, що це може закінчитися масштабною агресією. Загроза нікуди не зникла, бо нікуди не зник сам Путін. Тож ми маємо облишити сподівання на якісь домовленості з РФ. Треба припинити дискусії про мир в очах Путіна. Україна зараз повинна робити три речі – розбудовувати власну армію, інтегруватися в НАТО і посилювати антиросійські санкції через наших міжнародних партнерів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відведення російських військ: треба слідкувати за справами Медведчука, щоб не було поступок

На думку експерта, РФ своїми діями нічого не домоглася. Саме через це лишається небезпека. Чи поступилася чимось Україна? Напевно, ні. Відбулася низка міжнародних переговорів за участі президента Зеленського. Важко сказати, про що конкретно там домовилися, але це позитивний сигнал.

"Треба слідкувати за тим, як проходять переговори Путіна з Байденом, яка ситуація буде на міжнародних майданчиках. Треба звертати увагу на політичні процеси всередині Росії, на підготовку до осінніх виборів у Думу. Ну і особливо треба слідкувати за тим, щоб українська влада не виглядала по-тупому. Бо висловлювання нашої влади про можливість домовитися з Росією, знайти якісь компроміси лише заохочують агресора. Тому Україна має бути твердою і непоступливою щодо своїх державних інтересів" – підсумовує Сергій Таран.

Росія відводить війська від кордонів України. Міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу заявив, що ухвалив рішення завершити навчання в Південному і Західному військових округах.

Зараз ви читаєте новину «Москва нічого не домоглася брязканням зброї, саме тому лишається небезпека - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі