середа, 12 листопада 2008 09:00

Москва натякає на девальвацію

Москва натякає на девальвацію

У вівторок Центробанк Росії розширив коридор коливання національної валюти, сигналізувавши тим самим, що він готовий до різкої девальвації рубля, повідомляє британська The Financial Times.

Рубль впав на 1% по відношенню до змішаної евро-долларової валютної корзини після того, як ЦБ знизив планку заборони на стільки ж. Вперше з 2005 року, відзначає FT, Центробанк Росії зменшив рівень, на якому він захищатиме рубль, продаючи валютні резерви.

Крім того, у вівторок увечері процентна ставка була піднята на 200 базисних пунктів, що також свідчило про готовність ЦБ застосовувати всі важелі, що є у нього, для захисту національної валюти. Це вже п"яте підвищення ставки рефінансування за цей рік, нагадує видання.

Натяки Центробанку щодо можливої девальвації, за словами автора статті, можуть викликати чергову паніку навколо рубля. Вчора фондовий ринок Росії впав більш ніж на 10%, і торги були припинені. За оцінками трейдерів, ЦБ довелося витратити близько 7 млрд доларів, щоб утримати змішану корзину на рівні 30,79.

Значне здешевлення рубля може створити серйозні політичні труднощі нинішньому російському уряду. Як показало опитування "Левада-центр", обнародуване минулого тижня, рейтинги Медведєва та Путіна вже впали на 7% і 5% відповідно з моменту початку кризи.

Проте й утримувати рубль, зазначає журналіст видання, при падінні цін на нафту марно. Тільки з серпня золотовалютні резерви Росії скоротилися на 112 млрд доларів, повідомляє InoPressa.ru.

Зараз ви читаєте новину «Москва натякає на девальвацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі