четвер, 11 вересня 2008 09:30

Москва критикує політику офіційного Києва

Москва критикує політику офіційного Києва
Москва незадоволена політикою офіційного Києва, яка "веде до погіршення двосторонніх зв"язків і викликає в Росії серйозну стурбованість", повідомляє російський МЗС.

"Як відомо, до 1 жовтня 2008 року Росія і Україна повинні визначити свій підхід до подальшої долі Договору про дружбу, співпрацю і партнерство 1997 року. В зв"язку з цим вимушені констатувати, що останнім часом українські власті проводять політику, яку не можна оцінити інакше як недружню по відношенню до Росії. Особливо яскраво це виявилося у зв"язку з агресією Грузії проти Південної Осетії. Ми не почули слів жалю і співчуття у зв"язку із загибеллю мирних жителів Цхінвала і російських миротворців. Навпаки, президент України намагався покласти провину за кровопролиття на Росію. При цьому в Києві наполегливо замовчують той факт, що своїми постачаннями важкого озброєння грузинській армії українська сторона несе частково відповідальність за пролиту кров", - мовиться в повідомленні відомства.

У ньому наголошується, що офіційний Київ продовжує курс на прискорений вступ в НАТО, що суперечить духу договору 1997 року і інтересам безпеки Росії. Причому робиться це всупереч волі українського народу. Керівництво країни не хоче виносити це питання на загальнонаціональний референдум".

МЗС Росії відзначає, що "викликає серйозну заклопотаність постійне мусирування українськими представниками питання про терміни перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Робляться спроби ускладнити його діяльність. Це завдає збитку атмосфері наших відносин і підриває хід нормального переговорного процесу по взаємоприйнятному вирішенню всіх питань життєдіяльності флоту на основі відповідних російсько-українських угод. З"являються навіть натяки на можливість дострокового одностороннього розриву цих угод".

Стурбованість викликає "порочна практика офіційного Києва по заборону на в"їзд в Україну російських депутатів, політиків, всупереч домовленостям, що були раніше. Немало негативних явищ накопичилися в гуманітарній сфері. Мова йде про спроби українських властей переглянути в антиросійському дусі нашу загальну історію, героїзувати посібники фашизму. Ущемляються права російськомовного населення України, проводиться цілеспрямована лінія на витіснення російської мови з суспільного життя країни, науки, освіти, культури, засобів масової інформації. Подібна політика офіційного Києва веде до погіршення двосторонніх зв"язків і викликає в Росії серйозну стурбованість", - констатує МЗС.

"Народ Росії незмінно переживає найтепліші і найщиріші почуття до братського народу України. Усвідомлюючи свою історичну відповідальність за долю російсько-українських відносин і прагнучи укріплювати дружні зв"язки з українською державою, ми виходимо з того, що Договір 1997 року буде продовжений на наступні десять років", - мовиться в повідомленні, повідомляє "Газета.Ru".

Зараз ви читаєте новину «Москва критикує політику офіційного Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі