середа, 23 травня 2007 13:27

Московський суд не визнав розстріл поляків у Катині

Московський міський суд відмовився прийняти до розгляду заяву правозахисного суспільства "Меморіал", що стосується розстріляних в Катині польських військовослужбовців. Правозахисники добиваються визнання розстріляних жертвами політичних репресій. Мосгорсуд став вже не першою інстанцією, що відмовила "Меморіалу", - раніше аналогічне рішення ухвалив Хамовницький районний суд.

У квітні і травні 1940 року в Козельськом, Осташковськом і Старобельськом спецтаборах НКВД було розстріляно близько 14,5 тисяч польських військовополонених. У квітні 1990 року уряд СРСР визнав Лаврентія Берію і його заступника Всеволода Меркулова винним в цих розстрілах.

Проте, кримінальна справа про загибель військовополонених була припинена у вересні 2004 року за смертю винних. У 2006 році Головна військова прокуратура Росії винесла ухвалу, відповідно до якої вбивства польських громадян, похованих на території Смоленської та Тверськой областей, кваліфіковані як загальнокримінальні злочини, наприклад, віддача незаконних наказів про страту або перевищення повноважень. При цьому імена людей, які зробили ці злочини, були оголошені державною таємницею.

У заяві суспільства "Меморіал" йдеться про визнання жертвами репресій 16 поляків. У самій Польщі катинській розстріл вважають злочином проти людства, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Московський суд не визнав розстріл поляків у Катині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі