середа, 14 листопада 2018 12:19

Московський патріархат проявив відкриту неповагу до України

Московський патріархат проявив відкриту неповагу до України
Олександр Саган: Це закулісні ігри керівництва Російської православної церкви в Україні. Фото: Главком

Той факт, що зустріч єпископів Російської православної церкви в Україні та президента не відбулася, суттєво не вплине на процес надання автокефалії.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить релігієзнавець Олександр Саган.

"Подібні зустрічі Петро Олексійович провів із представниками Київського патріархату та Автокефальної церкви. І для того, аби владі не закидали утиск священників Московського патріархату, така зустріч була ініційована і з ними.
Деякі представники Московського патріархату таки доїхали на зустріч з президентом. Вони відкрито казали, що проведення екстреного Собору було просто причиною, аби утримати усіх єпископів у приміщенні Києво-Печерської Лаври. Адже, за канонами, вони мають бути присутніми на таких заходах", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський сценарій у церковних справах зірвано

Представники Російської православної церкви в Україні спочатку погодились на зустріч в Українському домі, нагадує він.

"Але потім у день самої зустрічі змінили рішення. Було б дуже нерозумно думати, що так просто склались обставини. Це прояв відкритої неповаги до Української держави в особі президента України.
Це закулісні ігри керівництва Російської православної церкви в Україні. Вони отримали вказівку з Москви та тиснуть на своїх єпископів. Українська сторона повинна це розуміти і усіма силами стимулювати та полегшувати перехід представників Московського патріархату до майбутньої помісної церкви", - вважає Олександр Саган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священники РПЦ поскаржилися Порошенку на шалений тиск

В ідеалі Україні треба дати томос якомога швидше, наголошує він.

"Раніше було оголошено, що можемо отримати томос 22 листопада. Але це ще нічого не гарантує. Адже кожен день затягування дає Росії шанс тиснути й залякувати священиків і маніпулювати простими вірянами. Нам треба пояснювати прихожанам Російської православної церкви в Україні, що таке помісність, аби вони не боялися переходити до справжньої української церкви", - додає релігієзнавець.

13 листопада вдень мала відбутися зустріч Порошенка з ієрархами МП в Українському домі, проте у запланований час вона не розпочалася.

У цей час у Києво-Печерській лаврі собор єпископів Московського патріархату засудив рішення Вселенського Патріарху від 11 жовтня, про встановлення його юрисдикції на території України.

У Адміністрації президента повідомили, що Російська православна церква в Україні не хотіла діалогу та шукала причин для відмови у зустрічі.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат проявив відкриту неповагу до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі