вівторок, 31 липня 2007 09:33

Мощі одного з учнів Ісуса Христа знайшли у Вірменії

В другій декаді липня у старовинному карабаському монастирі Дадіванк були проведені  розкопки, у результаті яких виявлені мощі одного з 70 учнів Ісуса Христа, - Даді, ім"ям якого монастир і названий.

Як повідомив предстоятель Арцахської єпархії Вірменської Апостольської Церкви архієпископ Паргев Србазан, проповідники християнства у Вірменії з"явилися у I столітті н.е.

Першим з 70 учнів Ісуса Христа, який приїхав у східну область  Вірменії - Арцах (історична назва Нагірного Карабаху) був Єлисей (Єгіше), який прийняв мученицьку смерть в Северном Арцахе, - в місті Гиз.

Згодом його мощі перевезли в Мартакертський район Нагірного Карабаху, там же заснували монастир Святого Єгіше (Єлисея). "Пізніше апостол Фадей направив в Арцах свого друга - Даді, який також прийняв тут мученицьку смерть. На його мощах було споруджено перше святилище-мартиріум.

У IV столітті на мощах Даді було побудовано першу церкву, яка стала називатися церквою Святого Даді. Згодом на базі цієї церкви виріс монастирський комплекс, один за одним було споруджено три церкви.

У 12-13 столітті це був вже великий монастирський комплекс, що знайшов широку популярність.

Кажучи про ідею проведення розкопок з метою виявлення мощів святого Даді, архієпископ повідомив: "Велика стела перед вівтарем церкви стала для нас знаменням - якщо мощі Даді збереглися, то вони повинні бути під цією стелою. Мощі дійсно опинилися тут. Ми розкопали їх 21 липня - за церковним календарем це якраз день святого апостола Фадея. Ми узяли невелику частину мощів, інші поклали в спеціальний склеп і перепоховали. Поховання було здійснене за всіма християнськими канонами. Найближчим часом в урочистій обстановці ми офіційно вручимо частину мощів Даді Католікосу всіх Вірмен".

За словами Паргева Србазана, знахідка має загальнохристиянське значення, і є найбільшою подією для християн всього світу. Архієпископ повідомив також, що у монастирі Дадіванк проведені  масштабні реставраційні роботи: відреставровано два храми, дзвіницю, притвор, пише MIGnews.

Зараз ви читаєте новину «Мощі одного з учнів Ісуса Христа знайшли у Вірменії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі