пʼятниця, 13 лютого 2009 09:14

Моряки Фаїни вже летять до Києва

Моряки Фаїни вже летять до Києва
Після чотиримісячного перебування у піратському полоні моряки "Фаїни" відчули під своїми ногами землю, не рідну, щоправда, а кенійську.

У четвер ввечері після того, як судно "Фаїна" прийшло у порт Момбаси, екіпаж зійшов на берег.

Моряків зустрічали офіційна українська делегація на чолі з керівником Служби зовнішньої розвідки Миколою Маломужем і делегація уряду Кенії.

"Увесь світ переживав за долю і стежив за подіями навколо "Фаїни", за переговорами, які велися щодо звільнення екіпажа, це були важкі переговори", - сказав Маломуж, виступаючи на мітингу з нагоди прибуття "Фаїни" у кенійський порт.

О 3 годині ночі екіпаж судна вилетів з кенійського порту

Маломуж передав представникам міністерства оборони Кенії макет танка, сказавши, що цим українська сторона символізує, що вантаж передано кенійській стороні.

Від екіпажу "Фаїни" на мітингу виступив старший помічник Віктор Нікольський. "Дуже тяжко впоратися з хвилюваннями. Спасибі всім, хто брав участь у нашому звільненні", - сказав Нікольський, підкресливши, що вони вільні, але пам"ятають і сумують про смерть капітана судна Володимира Колобкова.

Після мітингу всі члени екіпажу піднялися на борт "Фаїни", де вже були присутні медичні працівники, щоб пройти медичне обстеження.

Там моряки пройшли короткий медичний огляд, а потім передали судно змінному екіпажу.

Як стало відомо, о 3 годині ночі у п"ятницю екіпаж "Фаїни" вже вилетів із кенійського порту Момбаси до Києва.

Час польоту складе приблизно 8 годин.

Тіло капітана "Фаїни" Володимира Колобкова, який помер від серцевого нападу, поки залишається у Кенії.

За інформацією українського омбудсмана Ніни Карпачової, моряків "на дуже короткий час привезли у готель. Всього години на дві. Хлопці встигли тільки перекусити, помитися, скласти речі, і тут же їх посадили в автобуси і відвезли на військовий аеродром. Виліт призначений орієнтовно на 03:00 ночі. Десь з 9 до 11 ранку за київським часом вони повинні прилетіти до Києва", - повідомила вона.

"Екіпаж був готовий затриматися на кілька годин, якби тіло померлого капітана можна було б забрати з собою на спецрейсі", - сказала Карпачова.

Проте судмедекспертиза тіла померлого капітана ще не почалася, тому було прийнято рішення, що екіпаж вилітає до Києва, а рішенням питання про проведення судмедекспертизи тепер займається посольство РФ в Кенії. "Після завершення судмедекспертизи і оформлення необхідних документів тіло Володимира Колобкова буде направлено за маршрутом Момбаса - Найробі - Амстердам - Петербург. Про це мені сказав перший секретар посольства РФ у Кенії Олексій Орєхов", - сказала вона.

Нагадаємо, судно "Фаїна" було захоплене піратами 25 вересня минулого року поблизу берегів Сомалі. У складі екіпажу судна було 17 громадян України. На борту "Фаїни" знаходилися 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, що Україна продала Кенії.

4 лютого пірати Сомалі отримали 3,2 млн. дол. викупу за український суховантаж і залишили судно. Після цього "Фаїна" почала рух до порту Момбаси під охороною американського корабля.

Увечері 11 лютого до аеропорту кенійського міста Момбаса прибув спецрейсом український літак, який доставив туди змінний екіпаж "Фаїни".

За матеріалами РИА "Новости", Интерфакс, ForUm

Зараз ви читаєте новину «Моряки Фаїни вже летять до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі