четвер, 18 квітня 2019 19:01

Молодь починає з електронних цигарок і переходить на звичайні - лікар

Кожен 4-й в Україні курить щодня. За останній рік цей показник виріс у середньому на 1%, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Автор: facebook.com/otto.stoyka
  Отто Стойка: "Тютюнові корпорації володіють великими грішми та здатні впливати на думку людей".
Отто Стойка: "Тютюнові корпорації володіють великими грішми та здатні впливати на думку людей".
Дослідження показало, що загалом в Україні палять 42,2% чоловіків та 9,4% жінок. А серед молоді від 18 до 30 років курців 27,6%. Також 9% опитаних курців за останній місяць палили кальян або електронні цигарки.

Крім того, 83,5% людей проти видимого розміщення сигарет на вітринах магазинів, а 2017-го таких людей було 68,1%.

Також 86% українців хотіли б збільшення кількості громадських місць, де заборонено паління, ще 89% респондентів виступають за заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім.

- Антитютюнове законодавство в Україні не удосконалюють, - каже Gazeta.ua головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка. - Не вдається просунути для голосування Законопроект про заборону викладки цигарок у місцях продажу. Маємо багато кіосків, де цигарки розкладають на найпомітніших місцях. При цьому в такий спосіб товар не окуповується, а на людину це впливає як реклама.

Цигарки подорожчали, а в суспільстві пропагується здоровий спосіб життя. Чому ж курців стає більше?

З 2011 року в Україні не змінювали піктограми (малюнки з попереджувальним знаком - Gazeta.ua) цигарок. Люди до них звикли. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує створювати нові постійно. Також у нас не систематично підіймають ціни на цигарки, хоча це потрібно робити. Є багато заборонених місць для паління, але там ніхто не робить перевірок.

Тепер українці почали палити електронні сигарети та кальян. Їх вводять в оману споживачам. Кажуть, що це новий вид паління, який допомагає кинути палити.

Автор: Комус
  Піктограми цигарок в Україні не змінювали з 2011 року.
Піктограми цигарок в Україні не змінювали з 2011 року.

А як насправді це впливає на людину?

Усі вони лише відтягують відмову від цигарок. А молоді люди часто з цього починають, далі поєднують зі звичайними цигарками, а потім і зовсім на них переходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки горілки випили українці за останні чотири роки

Люди якого віку найбільше палять в Україні?

У чоловіків та жінок по-різному. Перші за працездатного віку палять однаковою мірою в усіх поколіннях. А жінки мають таку звичку зазвичай у віці від 20 до 35 років.

Чому чоловіки палять більше, ніж жінки?

Вони менше турбуються про своє здоров'я. Жінок утримує від паління усвідомлення, що вони будуть народжувати чи вже мають дітей.

Не секрет, що серед дітей теж є курці. Що спонукає їх почати?

Діти беруть приклад з батьків-курців. Також часто в українських кіосках цигарки продають на рівні дитячих очей поряд з цукерками та іншою їжею. Це створює ілюзію, що вони такі ж нормальні продукти вживання. Так само намагаються рекламувати електронні цигарки та кальян.

Цигарки продають на рівні дитячих очей поряд із цукерками

Схильні палити підлітки, які мають психологічні проблеми. Ті хто, стикається з насиллям у родині та живуть у постійному стресі.

Чому електронні цигарки та кальян продають дітям?

Не можуть прийняти законопроект, про який ми говорили вище. Один із його пунктів забороняє їх продавати неповнолітнім. У податковому комітеті є люди, які зацікавлені в розвитку тютюнової індустрії. Вони гальмують законопроект так, щоб його не винесли на голосування. Якщо це станеться, депутати точно проголосують. Це має громадське значення.

Кому вигідно, щоб українці палили?

Тютюнові корпорації володіють великими грішми та здатні впливати на думку людей. Вони створюють громадські організації та спонсорують наукові дослідження, метою яких є популяризація не тютюнового паління як здорової альтернативи.

Яка ситуація в інших країнах?

У багатьох країнах Євросоюзу електронні цигарки та кальян не продають дітям та підліткам. Тютюн роблять дорогим, а штрафи за паління у громадських місцях відчутними.

У Швеції та Новій Зеландії взяли за мету припинити продаж тютюну до 2020 року. Фінляндія та Норвегія хочуть зробити це до 2040-го. Все це поки що декларації, але не безпідставні. У цих країнах стрімко скорочується кількість курців. Це може призвести до вкрай низького відсотку тих, хто буде залежний від тютюну. Тоді доведеться багато чого змінювати.
У Швеції та Новій Зеландії взяли за мету припинити продаж тютюну до 2020 року

У всіх цих країнах людей постійно інформують про те, що це шкідливо. По телебаченню та в інтернеті є багато соціальної реклами на цю тему.

А що у нас роблять для боротьби з палінням?

У нас також є такі відео, але їх мало. Два роки працюють безкоштовна гаряча лінія 0-800-50-55-60 та сайт stopsmoking.org.ua для людей з тютюновою залежністю, які хочуть кинути палити. Там їм допомагають лікарі та психологи. Проект підтримує Всесвітня організація з охорони здоров'я.

Але це ще не на державному рівні, тому ми хочемо це змінити. Наприклад, тоді можна було б залишати посилання на сайт або номер телефону проекту на пачках цигарок. Для цього чиновники мають створити нормативні документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен третій українець вірить в прикмети - статистика

Коли в Україні перестануть продавати цигарки?

Якщо чиновники займуться цією справою на законодавчому рівні, то за декілька десятків років можна буде ставити це питання. У будь-якому випадку тенденція до паління електронних цигарок з часом посуне табакові на другий план. І в другій половині ХХІ століття вони будуть непотрібні.

За появу у громадських місцях у п'яному вигляді та розпивання алкогольних напоїв у заборонених місцях поліція в Україні виписала більше 100 тисяч штрафів у 2018 році. Про це інформує прес-служба Національної поліції.

Зараз ви читаєте новину «Молодь починає з електронних цигарок і переходить на звичайні - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі