пʼятниця, 16 січня 2009 12:57

Молдова вирішила отримувати газ в обхід Росії

Молдова вирішила отримувати газ в обхід Росії
Молдова має намір домагатися підключення до газопроводу Nabucco, який пройде по території Румунії в обхід Росії. Про це, як пише "Независимая газета", заявив заступник міністра економіки країни ФедірКопач.

За його словами, в даний час країна залежить від російського газу "на сто відсотків". Влада країни має намір змінити ситуацію і диверсифікувати джерела енергопостачання.

Ця тема, за інформацією видання, може обговорюватися на найближчій зустрічі глав міністерств закордонних справ Молдови та Румунії, яка пройде в кінці січня. Як відзначає газета, між цими країнами існує ціла низка розбіжностей, проте нинішній газовий конфлікт між Росією і Україною (в результаті якого Молдова залишилася без постачань газу) може сприяти зближенню Кишинева і Бухареста.

Відзначимо, що молдавська опозиція, коментуючи газову кризу, виступила з різкою критикою на адресу влади, звинувативши її в тому, що вони не змогли забезпечити енергетичну незалежність республіки від Росії.

Нагадаємо також, що в кінці жовтня 2008 року повідомлялося, що Росія розраховує залучити Румунію до будівництва конкурента Nabucco - газопроводу "Південний потік", який, як передбачалося, пройде з РФ до Болгарії по дну Чорного моря. Румунія при такому сценарії могла б замінити Болгарію, з якою у Москви існували розбіжності з питання про те, в чиїй власності знаходитиметься ділянка трубопроводу.

Правда, незадовго до цього стало відомо про затримку будівництва "Південного потоку". Якщо раніше передбачалося, що він буде запущений в 2013 році (як і Nabucco), то на початку жовтня 2008 року з"ясувалося, що запуск відбудеться не раніше 2015 року.

Тим часом, як повідомляє РИА Новости, в кінці січня в Будапешті пройде зустріч високого рівня, що стосується будівництва Nabucco. Про це агентству повідомило дипломатичне джерело в Брюсселі. На його думку, російсько-українська газова криза додасть цьому проекту новий імпульс.

Зараз ви читаєте новину «Молдова вирішила отримувати газ в обхід Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі