пʼятниця, 25 квітня 2008 16:11

Моктада ас-Садр погрожує війною проти американських військ в Іраку

Іракський шиїтський лідер Моктада ас-Садр погрожує розпочати війну проти американських військ в Іраку, а не проти самих іракців, повідомило агентство Рейтер з посиланням на його заяву, зачитану в п"ятницю в одній з мечетей району Багдада Садр-сіті.

Також лідер шиїтів попросив своїх соратників бути терплячими і не починати поки військових дій.

Минулого тижня іракський шиїтський духовний лідер Муктада ас-Садр пригрозив уряду країни новими сутичками і боями, якщо спільна операція іракських і американських зброєних сил проти його послідовників продовжуватиметься.

У заяві, розміщеній в інтернеті на одному з ісламістських веб-сайтів, духовний лідер заявив, що робить іракському уряду останнє попередження, і якщо воно не припинить співробітничати з американськими військами, то ас-Садр "почне відкриту війну до повного визволення".

Ця заява послідувала після операції іракських урядових військ, що поновилася в минулу суботу, проти підконтрольної Муктаді ас-Садру "Армії Махді".

"Армія Махді" була заснована після вторгнення американських військ до Іраку в 2003 році. Після досягнення угоди про припинення вогню вона була формально роззброєна і перетворена в громадську організацію, ставши однією з найвпливовіших політичних сил, що представляють інтереси іракських шиїтів. В кінці серпня 2007 Муктада ас-Садр заявив про тимчасове припинення діяльності підконтрольного йому угрупування.

США звинувачують "Армію Махді" в неодноразовому здійсненні терактів і викраданні людей на території Іраку. Вашингтон також заявляє, що діяльність "Армії Махді" підтримується урядом Ірану, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Моктада ас-Садр погрожує війною проти американських військ в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі