понеділок, 21 січня 2008 15:49

Мобільні телефони заважають спати і викликають депресію

Учені з Каролінського інституту (Швеція) спільно з фахівцями з університету Упсали (Швеція) і Wayne State University (Мічіган, США) виявили, що використання мобільних телефонів перед сном може призвести до виникнення головного болю, сплутаної свідомості і скорочення часу сну.

Окрім цього, згідно з новими даними, випромінювання мобільних телефонів, може навіть призвести до виникнення депресії.

Учені обстежували 35 чоловіків і 36 жінок у віці від 18 до 45 років. Деякі з них піддавалися дії, яка в точності імітувала опромінювання під час користування мобільним телефоном. Інші були поміщені в абсолютно такі ж умови, але піддавалися лише фіктивній дії.

Виявилось, що у тих людей, які отримали дозу випромінювання, йшло більше часу на занурення в першу фазу глибокого сну, причому у фазі найглибшого сну вони проводили менше часу, ніж ті, хто отримував фіктивну дозу випромінювання.

Також після експерименту було поставлено питання випробовуваним: Що вони відчувають після тривалих розмов по мобільному телефону. Близько половини обстежених назвали себе чутливими до електромагнітних випромінювань і повідомили, що користування мобільним телефоном викликає у них такі симптоми, як головний біль і погіршення когнітивних здібностей.

Як повідомив керівник дослідження, професор Бенгт Арнетц: "Ми дійсно виявили, що мобільний телефон при звичайному використанні впливає на організм. Це означає, що ці пристрої діють на мозок з силою, яку можна виміряти". Він також вважає, що випромінювання примушує мозок працювати в стресовому режимі, що робить людину тривожнішою і зосередженою, заважає йому скинути напругу і заснути.

Нагадаємо, що раніше вчені вже проводили подібні дослідження, які також підтверджують факт того, що якщо користуватися мобільними телефонами, вже знаходячись в ліжку і робити це досить часто, а саме п"ять разів на тиждень, то в п"ять разів частіше людина почуватиметься втомленою, повідомляє КорреспонденТ.

Зараз ви читаєте новину «Мобільні телефони заважають спати і викликають депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі