середа, 22 травня 2019 11:09

Митрополит Епіфаній готує нову церковну реформу

Митрополит Епіфаній готує нову церковну реформу
Епіфаній готує церковну реформу. Фото: РБК-Україна.

Українська помісна церква хоче відійти від одноосібного керівництва священика в храмах.

ПЦУ вводить відкритий реєстр для членів кожної церковної парафії. Він проходитиме "за заявницьким принципом", коли кожна парафія вестиме відкритий реєстр своїх членів, які братимуть активну участь у фінансово-господарській, благодійній, релігійно-просвітницькій діяльності парафії.

Такі парафії покликані демократизувати церковне життя, зробити мирян "більш відповідальними за життя парафій", передає РБК-Україна.

Крім того, нововведення покликане чітко визначити, хто у майбутньому матиме право вирішувати долю парафії. У тому числі й в юридичних питаннях.

"Ми повинні відходити від одноосібного керівництва священика, залучати мирян до храмового життя", - наголосив митрополит Черкаський і Чигиринський ПЦУ Іоан Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торкнулись мільйонів людей: Епіфаній нагадав про наслідки політичних репресій

Також митрополит нагадав, що 2014-го з початком російсько-української війни "допомагати армії бралися всім приходом".

"Але ми побачили, що наші парафіяни не настільки адаптовані для розв'язання інших суспільних проблем, у яких церква може брати участь. Йдеться, наприклав, про допомогу бідним, одиноким матерям тощо. Церква повинна дати зрозуміти кожному парафіянину, що він член церкви, що від нього також залежить, що відбувається навколо нього", - сказав митрополит Іоанн.

Введення реєстру членів парафій не забороняє іншим людям приходити у храм для молитви і здійснення церковних таїнств і потреб.

Розколу в Православній церкві України немає і не буде. Таку заяву зробив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Маріуполі. Там перебуває з першим архіпастирським візитом, повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ.

Зараз ви читаєте новину «Митрополит Епіфаній готує нову церковну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі