вівторок, 27 травня 2008 08:50

Миротворців звинувачують в сексуальних наругах над дітьми

Організація Save the Children закликала терміново створити міжнародний орган, який зайнявся б проблемою сексуальних наруг над дітьми, здійснюваних співробітниками гуманітарних організацій і миротворцями.

Річ у тому, що експерти цієї впливової добродійної структури, створеної у Великій Британії в 1919 році, виявили, що в зонах військових дій і районах, постраждалих від стихійних лих, дітей, інколи шестирічних, схиляють до сексуальної близькості в обмін на їжу, гроші, мобільні телефони і навіть мило.

Так, одна 13-річна дівчинка розповіла, що в полі поряд з її селом піддалася груповому зґвалтуванню десятьма миротворцями ООН. Її кинули там само, скривавлену, тремтячу. І ніяких заходів стосовно солдатів, за словами дівчинки, вжито не було.

У зв"язку з такими обставинами Save the Children підкреслює, що на всіх організаціях, у тому числі і на ній самій, лежить частка відповідальності за людей, що здійснювали, "мабуть, найнижчі домагання стосовно найуразливіших в світі дітей".

"Важко представити більш гротескове зловживання владою або жахливіше порушення прав дитини", - заявила глава Save the Children Джасмін Уїтбред.

"Зрозуміло, що величезна більшість співробітників гуманітарних організацій не беруть участь у наругах або експлуатації, - додала вона, - а виконують надзвичайно важливу роботу, врятовують життя людей. Проте всі гуманітарні і миротворчі організації, що працюють в надзвичайних ситуаціях, у тому числі і Save the Children, повинні визнати те, що вони уразливі перед цією проблемою, і узятися за неї серйозно".

Стало відомо, що в ході підготовки доповіді колеги Уїтбред поспілкувалися з сотнями дітей з Республіки Кот-д"івуар, південного Судану і Гаїті. І, як зазначають автори, масштаби цього явища вельми великі, а жертви - навіть у тому випадку, коли про це стає відомо, - не в змозі добитися справедливості через нескінчену тяганину.

Британська добродійна організація вважає, що необхідно ввести ефективніші механізми реакції на подібні інциденти, а також вжити заходи до посилювання системи захисту дітей у всьому світі. Оприлюднення заяви співпало за часом із здійсненням двох масштабних гуманітарних операцій - в Китаї, що постраждав від землетрусу, і в М"янмі, по якій вдарив руйнівний циклон.

Зазначимо, що ще в листопаді Організація Об"єднаних Націй заявила про негайне повернення на батьківщину 108 шрі-ланкійських солдатів, що виконують на Гаїті миротворчу місію, яких підозрюють в розбещенні неповнолітніх.

3 листопада, вони покинули місце служби. Таке рішення виникло після того, як в ході попереднього розслідування було встановлено, що солдати ООН купують повій, зокрема, неповнолітніх.

Нагадаємо, що 2004 року в Конго групу солдатів звинуватили в сексуальній експлуатації дівчаток у віці 13 років. Тоді ООН перебувала у стадії реформування. Подібні порушення також були зареєстровані в місіях з підтримцки миру в Ліберії, Кіт д"івуар, Боснії, Косово, Камбоджі, Східному Тиморі, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Миротворців звинувачують в сексуальних наругах над дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі