вівторок, 15 квітня 2008 10:01

Минулого року в світі страчено 1252 людей

За минулий рік в світі близько 24 людей на тиждень піддавалися офіційним стратам і ще 64 людини засуджувалися до вищої міри покарання, повідомляє Інтерфакс.

Про це мовиться в оприлюдненій сьогодні, 15 квітня, доповіді міжнародної правозахисної організації "Емністі інтернешнл".

За даними авторів доповіді, в цілому минулого року в 24 країнах було страчено 1252 засуджених і 3347 людей в 51 країні поповнили список очікуючих виконання смертного вироку, який зараз налічує 27,5 тис.

Стало відомо, що в першу п"ятірку країн з найбільшою кількістю страт увійшли Китай ( 470 страчених за минулий рік), Іран (317), Саудівська Аравія (143), Пакистан (135) і США (42).

На них припадає 88% всіх виконаних страт, про які стало відомо, зазначають автори доповіді.

У документі наголошується, що "позбавлення життя державою - одне з найбільш жахливих діянь, яке уряд може зробити".

"Ми настійно закликаємо всі уряди виконувати зобов"язання, узяті на себе в ООН, і відмінити страту раз і назавжди", - підкреслює "Емністі інтернешнл".

Нагадаємо, що нещодавно у Китаї стратили співробітників банку, які здійснили найбільшу в історії країни банківську крадіжку.

А ще раніше, 6 березня 13 жінок і двох чоловіків було публічно страчено в прикордонному з КНР північнокорейському місті Онсон. Вони намагалися втекти до Китаю або сприяли таким спробам.

Нагадаємо, що ще в листопаді 2007 року більшістю при голосуванні в Третьому комітеті була схвалена безпрецедентна резолюція ООН, що закликає нації ввести мораторій на страту.

Пропозицію про введення мораторію підтримали 99 держав, "проти" проголосували 52 держави, 33 країни утрималися, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Минулого року в світі страчено 1252 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі