середа, 11 червня 2008 19:22

Минулого року в світі померли від СНІДУ понад 2 млн осіб, заявляють в ООН

У 2007 році було зареєстровано 2,5 млн нових випадків зараження ВІЛ/СНІДом, більше, ніж два мільйони осіб померли від цього захворювання, повідомив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Попри безпрецедентний обсяг коштів, в деяких країнах, зокрема, і в Україні, боротьба з епідемією наразі ведеться без особливих успіхів.

"Така ситуація неприйнятна", - відзначив Пан Гі Мун, виступаючи в Нью-Йорку на засіданні високого рівня Генасамблеї ООН щодо СНІДУ.

За станом на грудень 2007 року кількість осіб, інфікованих ВІЛ, у всіх країнах світу склало приблизно 33,2 млн осіб. Епідемія СНІДУ вже забрала життя 25 млн осіб.

Генсек ООН підкреслив, що майже 70% ВІЛ-інфікованих все ще не мають доступу до ретровірусної терапії.

Проте, за його словами, світ починає відчувати віддачу від того безпрецедентного обсягу засобів, які були направлені на боротьбу з епідемією ВІЛ в нинішньому десятилітті. Він підкреслив, що ці успіхи свідчать про те, чого можна досягти за наявності загальної рішучості та політичної волі.

Разом з тим Пан Гі Мун висловив співчуття у зв"язку з тим, що в деяких країнах кількість нових випадків інфікування продовжує рости. Серед них - Росія, Україна, Китай і США, де рівень охоплення населення основними послугами з профілактики ВІЛ, його лікування, догляду не встигає за темпами розповсюдження епідемії.

"Така ситуація є неприйнятною. Наше завдання полягає в тому, щоб нарощувати почате, усунути прогалини, про які нам відомо, і найближчими роками активізувати наші зусилля", - заявив генсек ООН.

Пан Ги Мун закликав держави всього світу ухвалити закони, спрямовані на боротьбу з дискримінацією ВІЛ-інфікованих. Він також вказав на необхідність зняти всі обмеження на пересування ВІЛ-інфікованих.

У Росії число щорічна кількість виявлених ВІЛ-інфікованих знизилося з 80 тисяч в 2001 році до 35-40 тис осіб минулого року. Головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко повідомив, що здебільшого зараження відбувається через шприци, якими користуються наркомани.

За його словами, така тенденція існує не тільки в РФ.

"Не випадково на нинішньому форумі звучать заклики до того, щоб ООН проводила не окремі сесії щодо наркотиків та щодо СНІДУ, а об"єднувала ці заходи", - сказав він.

Раніше ООН повідомляла, що минулого року в бідних країнах число хворих, які вживають антиретровірусні препарати, збільшилося на 950 тисяч осіб. Всього до кінця 2007 року в світі було приблизно 33,2 млн осіб з ВІЛ-інфекцією.

Організація визнає, що за показником доступності ліків вона на два роки відстає від намічених цілей. У бідних країнах мільйони людей з ВІЛ-інфекцією і СНІДом досі не мають доступу до ліків

У грудні минулого року е ООН оголосила, що її прогнози захворюваності СНІДом виявилися дуже перебільшеними: у світі минулого року було 32,7 мільйонів інфікованих вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), що на 7 з чимось мільйонів менше, ніж раніше передбачали, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Минулого року в світі померли від СНІДУ понад 2 млн осіб, заявляють в ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі