пʼятниця, 21 лютого 2020 20:23

"Мінськ можна переписувати як завгодно, але це не допоможе припинити війну" - Клімкін

"Мінськ можна переписувати як завгодно, але це не допоможе припинити війну" - Клімкін
Павло Клімкін:Є речі, які ніколи не будуть виконані. Наприклад, внесення у Конституцію особливого статусу Донбасу. Фото: Тарас Подолян

У грудні лідери України, Німеччини, Франції й Росії вперше зустрілися за три роки. Не бачу ні посилення, ні принципового послаблення. Нічия.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Але у спорті це поганий результат. З таким команда не зможе пройти у наступний тур. Домовленість про обмін - це класно. Добре, що змогли реалізувати її. Але Путін свідомо використовує обміни, щоб створити емоційну воронку для Зеленського. Полонені - важлива людська історія для суспільства. Народ буде очікувати від президента все нових кроків щодо Донбасу. На цьому спекулюватимуть росіяни. Безперечно, наш президент має говорити з Путіним, адже саме той приймає рішення. Але не варто очікувати багато. У Парижі домовилися про припинення вогню. Ми щодня отримаємо інформацію про нових загиблих і поранених", - каже дипломат.

Ангела Меркель у Парижі говорила, що не варто розглядати Мінські домовленості буквально, нагадує він.

"Це правда. Є речі, які ніколи не будуть виконані. Наприклад, внесення у Конституцію особливого статусу Донбасу. Мінськ - це рамка. Треба прописати послідовність дій, дорожню карту. Сказати, хто коли і що повинен робити. Які є гарантії виконання. Росія грається з ідеєю завести якісь військові підрозділи на лінію розмежування. Це припинить обстріли. Чудово. Але треба оговорювати план комплексно. Наприклад, одночасно завести міжнародну адміністрацію. Встановити час, коли має початися роззброєння, міжнародний контроль кордону. Росіяни ж трактують Мінські угоди по-іншому", - пояснює Павло Клімкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніхто з нової влади не має уявлення про майбутнє Донбасу" - Клімкін



Проводили кілька зустрічей "нормандського формату" на міністерському рівні. На нашому боці були і Німеччина з Францією, розповідає дипломат.

"Пропонували організувати дев'ять баз міжнародного контролю вздовж кордону, відеоспостереження, щоб не тягали зброю з РФ. Москва відмовлялася.
Мінськ можна переписувати як завгодно, але це не допоможе припинити війну. Треба виробити послідовність кроків. Припинити обстріли, допустити міжнародний компонент. При чому не тільки ОБСЄ, це можуть бути військові радники з Франції чи Німеччини", - додає він.

Повне інтерв'ю з Павлом Клімкіним читайте у журналі "Країна" від 20 лютого або тут.

Зараз ви читаєте новину «"Мінськ можна переписувати як завгодно, але це не допоможе припинити війну" - Клімкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі