четвер, 20 вересня 2007 16:00

Мінприроди Росії оголосило арктичний шельф російською територією

Хребти Ломоносова і Менделєєва в Північному льодовитому океані є продовженням континентального шельфу Росії, повідомляє Мінприроди з посиланням на думку російських учених-геологів.

Такий висновок був зроблений після аналізу даних, отриманих в ході двох досліджень: у серпні 2005 року, в якому було задіяно судно "Академік Федоров", в районі хребта Менделєєва і в травні-червні 2007 року в районі хребта Ломоносова.

В ході другої експедиції, в якій брав участь криголам "Росія", були проведені, як наголошується, "глибинні сейсмічні дослідження, наліднгравіметрія, аерогеофізична зйомка, сейсмоакустичне і телефотопрофілювання, а також донний пробовідбір".

У повідомленні Мінприроди наголошується, що ці дані ученних попередні, роботи "по обгрунтуванню зовнішнього кордону континентального шельфу Росії в Північному Льодовитому океані" продовжуються. Їх передбачається завершити в грудні 2007 року, після чого документи направлять в Комісію ООН по межах континентального шельфу.

Нагадаємо, в серпні заступник директора ВНІІОкеангеологія Віктор Посєлов заявив, що підводний хребет Ломоносова в Льодовитому океані є продовженням російського плоскогір"я. Проте потім він узяв свої слова назад, сказавши, що його "не так зрозуміли".

Більш того, замдіректора по геологічному напряму Інституту океанології РАН Леопольд Лобковській тоді відзначив, що за допомогою проб, зібраних в ході експедиції 2007 року, довести приналежність хребтів не можна. Для цього потрібно провести сейсморозвідку і глибоководне буріння.

В тому випадку, якщо вдасться довести приналежність арктичного шельфу Росії, країна дістане доступ до багатющих запасів вуглеводнів. Ініціатива російської сторони викликала негативну реакцію з боку США, Канади і Данію, яка також претендує на володіння Арктикою, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Мінприроди Росії оголосило арктичний шельф російською територією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі