неділя, 19 червня 2011 12:40

Міноборони Росії знищило архів із 500-річною історією артилерії - джерело

Міноборони Росії знищило архів із 500-річною історією артилерії - джерело

У Міноборони РФ ліквідовано архів Головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ). Там зберігалися відомості про всі російські арсенали і виробництво зброї за більш ніж 500-річну історію.

Про це повідомив колишній начальник ГРАУ генерал-полковник Микола Свертілов.

"Навіть у більшовиків в 1917 році не піднялися руки на те, щоб ліквідувати архів Головного артилерійського управління царської армії, як називалося тоді ГРАУ. А ось тепер при оптимізації центральних управлінь військового відомства під приводом того, що немає зайвих площ, прийняло рішення знищити найцінніший архів ГРАУ. Фактично ми знищуємо історію власними руками", - сказав він.

Свертілов повідомив, що ГРАУ веде свою історію з "гарматної хати", утвореної Іваном Грозним в 1575 році.

"По суті, це перше створене в Росії військове управління російської армії", - продовжив Свертілов.

В архіві ГРАУ зберігалися всі відомості про історію створення основних арсеналів в Росії за великий історичний період до наших днів.

"У цьому архіві зберігалися відомості з грифом "Зберігати вічно" і "Особливої ??важливості", що стосують основні арсенали і сховища боєприпасів і ракет, історію їх створення, а також рідкісні документи, що мають велику історичну цінність для армії і для всієї Росії", - сказав генерал.

Свертілов підкреслив, що після нинішньої реорганізації ГРАУ фактично втратило чільну роль главку з організації, зберігання та забезпечення військ ракетно-артилерійським озброєнням та боєприпасами.

"Зараз від ГРАУ, як єдиного цілого, залишилися ріжки та ніжки. Науку передали в одне управління, капітальний ремонт - в інший, зберігання і збірку боєприпасів і ракет - у третє", - сказав він.

Офіційного підтвердження ліквідації архіву ГРАУ поки немає.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони Росії знищило архів із 500-річною історією артилерії - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі