вівторок, 30 листопада 2010 09:48

Мінфін перевиконав план дефіциту бюджету

Мінфін перевиконав план дефіциту бюджету

Міністерство фінансів визнало, що не змогло стримати зростання дефіциту держбюджету, який у січні-жовтні перевищив річний план у 54,09 млрд. гривень

За даними відомства, за 10 місяців цього року видатки бюджету перевищили його доходи на 56,58 млрд грн, що на 4,6% більше планового показника на весь поточний рік.

Як зазначає Комерсант-Україна, за підсумками трьох кварталів дефіцит становив 97,6% плану. Втім, у порівнянні з вереснем дефіцит у жовтні скоротився вдвічі - з 8,5 млрд грн до 3,8 млрд грн. Виконання ж документу за доходами - 73%, видатками-78%.

Експерти ж сумніваються, що до кінця року Мінфіну вдасться пройти листопад та грудень з профіцитом

Так за словами, директора департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артема Рудика, якщо протягом року не виконувалися планові показники доходів, то в листопаді-грудні надолужити недобір проблематично, незважаючи на традиційне збільшення доходної частини бюджету наприкінці року.

Експерт також прогнозує збільшення запозичень у зв'язку з дефіцитом скарбниці.

У свою чергу, гендиректор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий називає резервом бюджету невідшкодування ПДВ.

На думку ж старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, у податкової адміністрації завжди є можливість посилити фіскальний тиск на бізнес, хоча в нинішніх умовах це малоймовірно. Тому він прогнозує, що дефіцит бюджету продовжить зростання і до кінця року складе 70 млрд грн.

При цьому експерти переконані, що бюджетні проблеми не вплинуть на співпрацю з МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін перевиконав план дефіциту бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі