понеділок, 09 лютого 2009 15:15

Мінекономіки назвало причини січневої інфляції

Мінекономіки назвало причини січневої інфляції

Показник цінового індексу на споживчому ринку є наслідком поширення світової фінансової кризи і, особливо, девальваційних тенденцій на вітчизняному валютному ринку наприкінці 2008 року. Так вважає Міністр економіки України Богдан Данилишин.

Як повідомили у прес-службі Мінекономіки, у січні 2009 року індекс споживчих цін становив 102,9% (102,9% в січні 2008 року і 102,1% в грудні 2008 року). "Потужним каталізатором зростання став "ефект перенесення" валютного курсу на внутрішні ціни і більшою мірою на імпортні товари (питома вага імпортної складової у споживчому кошику за розрахунками складає більше як 30%). Крім того, міра впливу динаміки обмінного курсу на індекс споживчих цін посилилася інфляційними очікуваннями населення", - йдеться у повідомленні Мінекономіки.

За товарною структурою у січні рівень інфляції був сформований, переважно, за рахунок подорожчання продуктів харчування (на 3,1%) темпами, що перевищили динаміку останнього місяця 2008 року (1%). Крім того, зростання цін забезпечили послуги внаслідок підвищення комунальних тарифів (зростання на 2%).

У розділі продукти харчування, на думку Б.Данилишина, основний внесок був забезпечений сезонно залежними товарами, що посилився перенесеним ефектом від девальваційних тенденцій кінця минулого року.

Крім того, продовжилося зростання цін і на продукти харчування, внутрішню пропозицію сировини для виробництва яких протягом 2008 року трохи знизилася, а імпортовані аналоги також за рахунок курсового чинника значно подорожчали.

"Водночас, продовжилася дефляційна тенденція останніх чотирьох місяців 2008 року динаміки цін на олію соняшникову - зниження на 2% в січні (проти зростання на 5,1% у січні 2008 року), а також відбулося зниження цін на яйця - на 7% (проти зростання на 6,6% у січні і 5,7% у грудні 2008 року)", - відзначають в Мінекономіки.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ.

У січні 2009 року споживчі ціни зросли на 2,9%, порівняно із груднем минулого року, а ціни виробників промислової продукції - на 0,2%. Індекс споживчих цін в січні 2009 року до січня минулого року становив 122,3%. Така ж величина індексу споживчих цін була і в грудні 2008 року до грудня 2007 року, оскільки місячна інфляція в січні 2008 року також дорівнювала 2,9%.

Зараз ви читаєте новину «Мінекономіки назвало причини січневої інфляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі