пʼятниця, 06 липня 2007 09:23

Мільйони колумбійців вийшли на вулиці країни із закликом покласти край насильству

Мільйони колумбійців вперше в історії країни в четвер вийшли на вулиці із закликом до незаконних збройних формувань звільнити всіх утримуваних заручників. Акція була викликана повідомленням лівих екстремістів з так званих Революційних збройних сил Колумбії (РЗСК) про загибель 11 депутатів законодавчого органу департаменту Вальє-дель-Каука (захід країни).

Марш очолив президент Колумбії Альваро Урібе. Багатотисячні демонстрації пройшли по всіх великих містах країни. Починаючи з 12:00 за місцевим часом на п"ять хвилин була призупинена робота всіх фабрик і установ, зупинений рух транспорту по всій країні.

У центральному соборі колумбійської столиці Боготи кардинал Педро Рубіано Саєнс відслужив спеціальну месу.

Основними кольорами акції стали жовтий-синій-червоний - колір національного прапора Колумбії, і білий - символ невинності заручників. Прапори і білі полотнища були розвішені скрізь - починаючи із стін будинків і закінчуючи вимпелами на антенах автомобілів. Рівно опівдні загуділи клаксони автомашин, були включені сирени на автомобілях спеціальних служб, люди викрикували заклики звільнити заручників.

Бойовики РЗСК повідомили, що 18 червня в результаті "перехресного вогню", викликаного перестрілкою з якоюсь озброєною групою, заручники загинули. Це викликало гнів не тільки уряду, але і пересічних громадян, тому рішення про проведення загальнонаціональної демонстрації було підтримане мільйонами колумбійців.

До цих пір РЗСК не видало тіла загиблих родичам, що ускладнює відповідь на питання про те, що ж відбулося насправді. З одного боку, бойовики не можуть надати доказів того, що вони не вбивали заручників навмисно, з іншої - уряд Колумбії також не може переконливо аргументувати, наприклад, те, що загибель заручників не стала результатом спроби їх силового звільнення.

У руках різних екстремістських груп в Колумбії знаходяться сотні заручників, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Мільйони колумбійців вийшли на вулиці країни із закликом покласти край насильству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі