пʼятниця, 08 лютого 2019 20:23

Ми остаточно виходимо з зони впливу Росії

Ми остаточно виходимо з зони впливу Росії
Сергій Таран: Закріплення курсу на ЄС і НАТО - чітка відповідь на питання: який стратегічний шлях України? Фото: Корреспондент.net

В Україні остаточно припиняється дискусія, куди ми рухаємось.

Говорить для Gazeta.ua політолог Сергій Таран, коментуючи закріплення курсу на вступ до НАТО та ЄС в Конституції.

"Дискусії тривали між різними політиками та громадянами. Закріплення курсу на ЄС і НАТО - чітка відповідь на питання: який стратегічний шлях України? Раніше існувало певне нерозуміння, які реформи треба провадити. Тепер маємо взірець і знаємо, до чого прагнути. Не буде двох політичних таборів, які кричать, що нам треба в Європу або Росію. На законодавчому рівні закріпили прагнення стати частиною європейської цивілізації. Тепер питання стратегічного курсу виноситься за дужки. І можна говорити про тактичне наповнення та шлях до нашої мети", - вважає експерт.

На його думку, ми дали сигнал західному світу, що є надійними партнерами.

"Вони тепер розуміють, що наш курс не зміниться через вибори і з нами можна співпрацювати. Для союзників це важливо. Навряд наступний парламент зможе відмінити це рішення. Там не набереться 300 депутатів, які будуть готові підтримати відмову від проєвропейського курсу", - наголошує Сергій Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада просить НАТО до кінця 2019-го підготуватися до вступу України

Зміни до Конституції не можна називати політичним піаром, пояснює він.

"334 депутати об'єдналися, незалежно від партійної приналежності. Росія негативно реагуватиме на наші євроатлантичні прагнення. Але, як не дивно, у РФ покращились стосунки з країнами пострадянського простору після їхнього вступу в НАТО. Так було з державами Балтії. Звичайно, вступ до Альянсу - довготривалий процес. Але коли це станеться, Москва зрозуміє, що ми остаточно вийшли з її зони впливу", - додає політолог.

7 лютого Верховна Рада закріпила у Конституції курс України на Європейський союз та НАТО. За це проголосували 334 народних депутати.

Зараз ви читаєте новину «Ми остаточно виходимо з зони впливу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі