четвер, 05 грудня 2019 20:23

"Ми можемо нав'язувати Газпрому свої умови" - експерт про новий транзитний контракт

"Ми можемо нав'язувати Газпрому свої умови" - експерт про новий транзитний контракт
Михайло Гончар: Газпром-шоу з перерізанням блакитної стрічки перед "Північний потоком-2" на Новий рік не буде. Фото: Тарас Подолян

1 січня 2020-го після 10:00 перестане діяти газовий контракт між Києвом і Москвою. Укладання нового залежить від того, коли запустять "Північний потік-2".

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.

"Якщо газопровід діятиме за оновленою Газовою директивою ЄС (використовувати його можна лише на половину потужності. - Gazeta.ua), ми збережемо статус-кво. Це і є компроміс. Євросоюз має дотримуватись Третього енергетичного пакету. Проте домінує німецький підхід. Бундестаг ухвалив закон, який може дозволити виняток для "Північного потоку-2". Це сприяє Газпрому раніше чи пізніше обійти обмеження", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головна загроза для України зараз іде від її політичного керівництва" - експерт

За його словами, ключ до успіху чи фіаско "Північного потоку-2" - у Вашингтоні.

"Він не відбудеться, якщо Сполучені Штати запровадять санкції проти підрядників, які укладають трубу на морське дно. Ці компанії покинуть будівництво. Бо їм є що втрачати на американському ринку. А росіяни не мають технологій. Понад 85 відсотків трубопроводу вже уклали. Але й без кілометра труби система не працюватиме.
Вікно можливостей зупинити будівництво є до Різдва. Історія з імпічментом Трампа відсунула цю проблему. Але про неї пам'ятають. Хочуть внести у законопроект щодо оборонного бюджету США позицію про санкції для "Північного потоку-2".
У будь-якому разі Газпром-шоу з перерізанням блакитної стрічки на Новий рік не буде. Крім труби треба відвідний газопровід EUGAL в напрямку австрійського Баумгартена через усю Німеччину та Чехію, виконати пуско-налагоджувальні роботи. До півтора року Газпрому не обійтись без нашої транспортної системи. Ми можемо і маємо нав'язувати свої умови", - додає Михайло Гончар.

Повне інтерв'ю з Михайлом Гончаром читайте у журналі "Країна" від 5 грудня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Ми можемо нав'язувати Газпрому свої умови" - експерт про новий транзитний контракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі