середа, 13 грудня 2006 13:40

Між Москвою і Мінськом починається "нафтова війна"

З 1 січня 2007 року Росія вводить мито на нафту, що експортують до Білорусії. Для Мінська цей крок виявився повною несподіванкою, і тепер очікується, що на дві сторони чекають неприємні переговори.

Російські газети навіть передбачають початок "нафтової війни" між двома країнами, які ще недавно заявляли про прагнення створити союзну державу.

Білорусь отримує російську нафту безмитно в рамках угоди про створення Митного союзу між деякими державами-членами СНД. Потім нафта переробляється, і отримані нафтопродукти Білорусія продає вже з митом.

На думку експертів, щороку російський бюджет таким чином втрачає майже $4 млрд, а Білорусь отримує додатково $1,7 млрд.

У 1995 році між Москвою і Мінськом була підписана угода про розділення доходів з експортних мит на нафтопродукти з російської нафти. Пропорцію розділення не обмовляли, але з того часу Росія з білоруських експортних мит нічого не отримала.

З 1 січня наступного року з кожної тонни нафти, що постачатимуть до Білорусі, російська скарбниця отримає $180,7.

Одночасно російський газовий монополіст "Газпром" погрожує підвищити ціну на газ для Білорусі до $200 за тисячу кубометрів. Це означає, що білоруський бюджет втратить ще близько $3 млрд.

У російських газетах рішення про нафтові мита називають політичним кроком. Журналісти нагадують, що рішення загрожує "поховати створений ще в 1996 році 5 пострадянськими державами - Росією, Білоруссю, Казахстаном, Киргизією і Таджикистаном - Митний союз".

Москва пояснює рішення тим, що Білорусь розірвала міжурядову угоду, за якою 85% податкових зборів з нафтопродуктів, вироблених в Білорусі з російської сировини, повинні бути зараховані до російського бюджету, і лише 15% - до бюджету Білорусі.

За словами журналістів, Москва наполягає на отриманні своїх 85% податкових зборів.

У 2006 році постачання російській нафти до Білорусії складуть не менше 20 млн тонн.

Під час недавнього саміту країн СНД в Мінську президент Володимир Путін дав зрозуміти, що в нафтогазовій суперечці з Белоруссю залишилося вирішити "технічні деталі".

Проте "технічні" деталі Мінськ вже не раз перетворював на непереборний бар"єр для подальшого діалогу, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Між Москвою і Мінськом починається "нафтова війна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі