субота, 09 квітня 2011 14:42

Мешканці Стрижавки протестують проти відкриття музею на Ставці Гітлера
19

Фото: Тетяна Щербатюк / Gazeta.ua

9 квітня о 10.00 у Стрижавці Вінницької області біля пам'ятника жертв фашизму зібрались місцеві мешканці в знак протесту. Вони вимагають скасувати рішення обласної влади створити на території Ставки Гітлера "Вервольф" музейно-меморіальний комплекс.

Не дивлячись на пронизливий вітер, до пам'ятника прийшло близько 150 людей. Дехто стояв з червоними прапорами Комуністичної партії. На зустрічі були присутніми заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова, заступник голови Вінницької райдержадміністрації Василь Ковальчук та селищний голова Стрижавки Василь Яковенко.

Місцеві мешканці обурювались, що ніхто їх не запитав, чи хочуть вони, щоб на території Вервольфу був музей.

"Наші діди і прадіди загинули, будуючи цю Ставку, а ви хочете там зробити розважальне завєдєніє? А якщо хочете збудувати музей пам'яті жертв фашизму, то робіть його тут. Ось є пам'ятник, облаштуйте тут все, як потрібно. Куди тепер піде наша молодь? По кабакам шлятися? В нас клубу навіть немає? Нащо ви забираєте нашу землю? Де ми маємо худобу пасти? Не віддамо ліс!" - вигукували вони.

Любов Спірідонова на це зауважила, що ліс і так не власність селищної ради.

"Колись він належав Вінагролісу, тепер його передали у тимчасове користування на 49 років Вінницькому краєзнавчому музею. Ніхто лісу у вас не забирає. У вас буде вільний доступ на територію музею. Кошти будуть братися тільки з туристичних груп, що будуть сюди приїжджати", - сказала вона.

"Яким чином? Ми що, таблички повісимо і будемо паспотра з собою брати?" - запитала Юлія Бондарчук.

"Напевне, зробимо систему пластикових карточок", - відповіла Любов Михайлівна.

Всі загуділи: "Ой, людоньки! Ви чули! Зроблять вони!"

Найбільше мешканців дратувало, що поставили двометровий паркан. Погрожували, якщо не його не знімуть, то самі розберуть. Мовляв, частину вже хтось повалив.

"В мене дитина маленька. Мені, що, забор ламати, чи коляску через нього пересаджувати, щоб в лісі погуляти з дитиною, подихати свіжим повітрям?" - скаржилася Віталія Коломієць.

Заступник губернатора попросила заспокоїтися всіх, пообіцяла, що питання з парканом вирішиться найближчим часом.

"Я вас почула. Всі ваші зауваження і скарги обов'язково приймуться до уваги. Найближчим часом, сподіваюсь, ми ще раз зустрінемось і остаточно з'ясуємо ці питання", - підсумувала.

Дехто з мешканців сказав, що до наступної зустрічі вони по-іншому підготуються. Мовляв, спочатку спалять опудало губернатора, а потім вже будуть розмовляти.

"Ви думаєте, вони нас послухають? Це ж хотять гроші заробляти за наш щот. Музей! Який музей? Поставлять таблички біля тих кам'яних брил і то весь музей? Той санаторій, що біля Ставки на 12 гектарів продали комусь, захаращений стоїть. Тепер ще й наш ліс продадуть", - говорили між собою люди, коли розходились.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці Стрижавки протестують проти відкриття музею на Ставці Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі