четвер, 16 вересня 2010 16:11

Меру Миколаєва заборонили виступати російською мовою

Меру Миколаєва заборонили виступати російською мовою

Суд міста Миколаєва заборонив миколаївському міському голові Володимиру Чайці виступати будь-якою іншою мовою, крім державної, без перекладу на українську.

Про це йдеться у двох постановах Ленінського райсуду Миколаєва, винесених під головуванням судді Румянцевої на підставі звернення пенсіонера Анатолія Ільченка, пише миколаївська обласна інтернет-газета "NovostiN".

У постанові суду від 30 липня говориться, що Чайка, виступаючи перед городянами у День Перемоги російською мовою, порушив інтереси українськомовної частини населення.

"Позивач вважає, що у зв"язку з подібними діями він був позбавлений можливості отримувати інформацію українською мовою, у нього погіршується здоров"я, він змушений звертатися до суду, що викликає в нього душевний біль і моральні муки", - говориться у постанові суду.

На судове засідання представники міськвиконкому не прийшли й двічі просили перенести розгляд справи.

Незважаючи на це суддя Румянцева вирішила заслухати справу, оскільки жодних документів, що підтверджують поважну причину відсутності відповідача, не було.

У підсумку суд вирішив задовольнити позов Ільченка частково. Так, суд заборонив Чайці виступати будь-якою іншою мовою, крім української, без перекладу на державну мову, але відмовив пенсіонерові в моральній компенсації.

Також відповідно до постанови Ленінського райсуду під головуванням Румянцевої від 27 липня дії міського голови, який привітав миколаївців із Новорічними й Різдвяними святами російською мовою, були визнані неправомірними.

Більше того, в інтересах пенсіонера з Чайки було стягнено 100 гривень моральної компенсації, тоді як позивач оцінював свою моральну шкоду в 3000 гривень.

"В обґрунтуванні своїх вимог позивач указує, що миколаївський міський голова у порушення ст.ст. 8, 11, 35 закону України "Про мови в Українській РСР", 10, 24 Конституції України й ст.ст. 9, 10, 11 закону України "Про інформацію" привітав жителів міста з Новорічними й Різдвяними святами шляхом розміщення стендів по місту не державною мовою, створивши тим самим привілеї для окремої російськомовної частини населення", - ухвалив суд.

Обидва рішення суду набули чинності.

Раніше Ільченка звинуватили у хуліганстві за те, що він вимагав від службовця "Ощадбанку" спілкуватися українською мовою.
Зараз ви читаєте новину «Меру Миколаєва заборонили виступати російською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі