Ексклюзиви
середа, 16 січня 2008 08:54

Мережа британських супермаркетів відмовилася від узбецької бавовни через використання дитячої праці

Найбільша британська мережа супермаркетів Tesco відмовилася використовувати узбецьку бавовну у виробництві своїх текстильних виробів, передає ВВС. Причина проста: британці дізналися, що на бавовникових плантаціях в Узбекистані використовується дитяча праця.

Правозахисники говорять, що узбецька бавовна дається дуже дорогою ціною. За їхніми даними, узбецькі школярі, як і раніше, притягуються властями до збирання бавовни, хоча офіційний Ташкент це спростовує.

Tesco - найбільша в Європі мережа супермаркетів, де можна купити все, від продуктів харчування до електронних товарів. Магазини Tesco - а їх тільки у Великобританії 1800 - є майже в кожному житловому районі. Мережа також присутня в 12 країнах, в тому числі в Китаї.

Проте економічні наслідки заборони Tesco на бавовняну індустрію Узбекистану неочевидні. Найголовніше те, що Tesco може подати приклад іншим великим магазинам.

Насправді Tesco - не перша компанія, яка відмовилася від постачань бавовни з Узбекистану. Минулого року кілька інших фірм, включаючи найбільшу в Естонії текстильну компанію Krenholm, здійснили подібні кроки. Проте тоді узбецький уряд заявив, що закони країни забороняють використання будь-яких форм дитячої праці в сільському господарстві.

Якщо в колишньому Радянському Союзі повідомленням про дітей, що збирають бавовну, важко було когось здивувати, то, за словами британського журналіста Саймона Островського, чий репортаж про узбецьку бавовну вийшов в ефір ВВС в жовтні минулого року, для британської аудиторії це стало новиною.

"Всі знають, що це найбільша індустрія в Узбекистані, але небагато людей знають про те, що в Узбекистані школи по всій країні закриваються, щоб школярів можна було на автобусах вивезти на бавовникові поля і примушувати їх майже безкоштовно збирати бавовну на користь держави Узбекистан", - говорить Островський.

Потрапити до Узбекистану британським журналістам вдалося тільки під приводом, що вони працюють для журналу з текстилю. Знімати їм довелося любительськими камерами.

Те, що їм вдалося засняти, глибоко шокувало журналістів, говорить Саймон Островський: "Діти місяцями пропускають заняття, вони знаходяться в цих полях і живуть в барачних умовах, де їх не годують нормально, дуже часто вони стикаються з обприскуванням пестицидами і працюють під палючим сонцем".

Вчителів і батьків примушують в цьому брати участь. Їм загрожують, що будуть якісь санкції, якщо їх діти не збиратимуть бавовну.

Островський підкреслює, що коли рядові жителі можуть бути не обізнані про умови праці на плантаціях бавовнику в Узбекистані, то великі компанії - закупівельники бавовни-сирцю чудово знають про реальний стан речей. NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «Мережа британських супермаркетів відмовилася від узбецької бавовни через використання дитячої праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути