четвер, 16 травня 2019 04:15

Меню випускних вечорів треба погоджувати з лікарями

Меню випускних вечорів треба погоджувати з лікарями
20 хвилин Шкільний бал: меню випускних вечорів краще узгодити з лікарями

Найгарячіша пора для закладів громадського харчування – це пора проведення випускних вечорів в літній період. Тоді зростає актуальність гострих кишкових інфекційних захворювань, які несуть значну небезпеку для здоров'я людини.

В першу чергу це стосується сальмонельозу, дизентерії, вірусного гепатиту "А", черевного тифу, паратифів, холери, які можуть викликати як поодинокі випадки, так і спалахи захворювань.

"Не кожен розуміє головне - свято повинно бути не лише веселим, але й безпечним, а щедрість і гостинність - поміркованою і не нести шкоди ні організаторам, ні дітям. Найважливішим для закладів громадського харчування є виробництво кулінарних страв, і будь-яка, навіть незначна, похибка при приготуванні може призвести до жахливих наслідків", - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Дуже часто для приготування запланованої кількості страв у господарів абсолютно немає умов для приготування їжі на 100 і більше гостей одночасно - мала площа приміщень, немає необхідної кількості розроблювальних столів, дощок, ножів, кухонного інвентарю, приладь, посуду, кухарів і обслуговуючого персоналу.

Один холодильник не в змозі вмістити всі страви, що швидко псуються, з дотриманням товарного сусідства. При приготуванні їжі кухарі інколи не дотримуються елементарних правил особистої гігієни, до приготування страв залучаються люди, які не пройшли медичний огляд.

Використовується продовольча сировина сумнівної якості (без документів, які засвідчують її якість) та зберігається в антисанітарних умовах. А приготування таких страв, як заливне м'ясо - холодець, майонезні салати та кремові торти, взагалі не рекомендовані в громадському харчуванні саме через те, що вони є дуже небезпечними і часто бувають причиною харчових отруєнь.

Щоб уникнути отруєнь на випускних вечорах під час організації та проведення свята треба узгодити меню з батьками, погодивши його з управлінням Держпродспоживслужби.

Не допускати вживання під час святкування випускних вечорів будь-яких страв домашнього виготовлення, особливо м'ясної та рибної кулінарії, кондитерських виробів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові отруїлися 57 військовослужбовців Нацгвардії

Не допускати виготовлення та реалізацію харчових продуктів високого епідеміологічного ризику: м'ясних, рибних фаршированих страв, паштетів, салатів заправлених (майонезом, сметаною), страв з дикорослих грибів - солених, маринованих, сушених, млинців (із кисломолочним домашнім сиром), холодців з м'яса, риби, птиці, пиріжків з ліверним фаршем.

Фрукти, ягоди та овочі мити кип'яченою або бутильованою водою.

Торік у селах Бондурівка та Стратіївка Чечельницького району Вінниччини під час застілля на випускному балу отруїлись школярі та їхні рідні. Кількість потерпілих зросла до 62 осіб. 9 із них - діти до 15 років.

Усі госпіталізовані святкували шкільний випуск. У селі Бондурівка застілля влаштували у будинку культури для 68 чоловік, у селі Стратіївка — в шкільній їдальні для 85 чоловік. Зазвичай, у селах на випускні вечори приходять цілими родинами і також залишаються на застілля.

Зараз ви читаєте новину «Меню випускних вечорів треба погоджувати з лікарями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі