четвер, 29 листопада 2007 17:35

Меморіал у Хоружівці звели на гроші Петра Ющенка

Автор: фото: Іванна Ясинєва
  Відкриття меморіалу жертвам Голодомору в селі Хоружівка  Недригайлівського району Сумської області. Щойно зняли покривало  з  центральної фігури композиції — маленької дівчинки з п‘ятьма колосками. Біля пам’ятника праворуч стоїть рідний брат президента Пе
Відкриття меморіалу жертвам Голодомору в селі Хоружівка Недригайлівського району Сумської області. Щойно зняли покривало з центральної фігури композиції — маленької дівчинки з п‘ятьма колосками. Біля пам’ятника праворуч стоїть рідний брат президента Пе

24 листопада на Сумщині відкрили два меморіали жертвам Голодомору: в Пісках Буринського району і в рідному селі президента — Хоружівці Недригайлівського району.

У Пісках меморіал стоїть навпроти двору 94-річної Олександри Биченко. Багато років жінка доглядала це місце, на Великдень обв"язувала стару грушу, що там росте, білим рушником, приносила крашанки. Тут поховано близько 250 односельців.

— Тут був бджільник Сави Шевцова, по-вуличному його називали Савчонок, — говорить баба. — Його записали в куркулі й розорили  господарство, а яма од бджільника осталася. Тодішній голова сільради Роман Бойко наказав кидати туди людей, що вмерли з голоду, й тих, що конають. Сказав, потім дойдуть. Возили їх кожен день возами.

Надія Брусовець, 76 років, раніше жила за три двори від Олександри Биченко. У суботу прийшла пішки з сусіднього села.

— Сусідка казала моїй матері: "Задуши Надю, все одно не вигодуєш", — розповідає Брусовець. — А мати нас п"ятеро вигодувала. І всі вижили. А зі мною в ланці робила жінка, Шурка Коробочка. Коли був перший голод, їй 14 було. Її поклали на воза до мертвих, хоч і просилася в голови сільради. Той сказав: "Везіть". Вона з того воза біля ями якось злізла та рачки до лісу. Ховалася там. І вижила! Померла в 77, років 15 тому. Сина виростила. Ще й жінку того голови сільради до смерті доглядала.

— У Буринському районному РАЦСі вдалося знайти книги смертності — єдині, що збереглися в області, — говорить автор проекту, місцевий краєзнавець Микола Бондаренко. — Правда, в руки нам їх не дали — не вийшов термін зберігання. Але почитати змогли. З січня по вересень 1933-го, доки велися записи в тій книзі, в Пісках померло 1197 осіб. Майже у всіх причиною смерті записано "безбілковий набряк", або й просто "від голоду". Меморіал я задумував символічний: три різних за величиною хрести за сволоком хати — то чоловіки, жінки, діти й водночас — три покоління, що зазнали голодоморів у різні роки.

Усього в Буринському районі у 1932–1933 роках померло близько 9 тис. жителів. Представники сільрад привезли до меморіалу по жменьці землі та рушники, якими обв"язали хрести та стару грушу.

У Хоружівці меморіал звели за кошти Петра Ющенка, брата президента. Він його й відкривав. Автор пам"ятника Анатолій Гайдамака. Композиція складається з кам"яного перевернутого плуга, якому не судилося зорати поле 1933-го, з 40 невеличких хрестів, поблизу яких — плити з іменами жертв голодомору. Вони поєднуються в один величезний хрест. Центральна фігура меморіалу — маленька дівчина з п"ятьма колосками, притиснутими до грудей.

Серед написів на меморіалі — й ім"я прадіда Віктора та Петра Ющенків — Івана Гавриловича Ющенка. Усього ж у Хоружівці голод забрав життя понад 4 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Меморіал у Хоружівці звели на гроші Петра Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі