субота, 30 серпня 2008 16:17

Медведєв назвав справжні причини визнання незалежності Абхазії та Осетії

Медведєв назвав справжні причини визнання незалежності Абхазії та Осетії
Президент Росії Дмитро Медведєв роз"яснив в суботу по телефону британському прем"єрові Гордону Брауну мотиви визнання РФ незалежності Абхазії та Південної Осетії, повідомляє прес-служба Кремля.

"Було відмічено, що розв"язана Михайлом Саакашвілі агресія проти народу Південної Осетії призвела до корінної зміни умов, в яких до цього протягом 17 років робилися спроби врегулювання відносин Південної Осетії та Абхазії з Грузією. Чітке та ясне волевиявлення південноосетинського та абхазького народів, що послідувало за цим, особливо на фоні спроб ремілітаризації, що робляться режимом Саакашвілі, і його реваншистських декларацій, вимагало негайної реакції на користь забезпечення їхньої безпеки та виживання", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Президент РФ також завірив Брауна в тому, що принципи плану "Медведєва-Саркозі" повністю зберігають своє значення і Москва повною мірою їх виконує.

Росія і Франція узгодили 12 серпня на переговорах в Кремлі шість принципів врегулювання конфліктів в Грузії. Серед них - не використовувати силу, припинити військові дії, забезпечити доступ до гуманітарної допомоги, ОС Грузії повинні повернутися в місця постійної дислокації, ОС РФ - вийти на лінію, що передує початку бойових дій. При цьому до створення міжнародних механізмів російські миротворчі сили приймають додаткові заходи безпеки. Шостий принцип - початок міжнародного обговорення питань майбутнього статусу Південної Осетії та Абхазії й шляхів забезпечення їхньої безпеки.

Крім того, Медведєв заявив, що Москва розраховує на конструктивний діалог з ЄС та міжнародними організаціями.

"Російська сторона не тільки підтримує, але виступає за розгортання додаткових спостерігачів ОБСЄ в зоні безпеки та за налагодження неупередженого міжнародного моніторингу за діями нинішнього грузинського керівництва і в зв"язку з цим розраховує на підтримку конструктивного діалогу з ЄС, іншими міжнародними організаціями, а також окремими країнами", - йдеться в повідомленні.

Під час бесіди було піднято і питання міжнародної співпраці. Медведєв, зокрема, підтвердив, що Росія цілком підтримує зусилля міжнародного співтовариства з досягнення Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ) і прийме участь в Засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з виконання ЦРТ.

Розмова відбулася за ініціативою британської сторони.

Президент РФ Дмитро Медведєв 26 серпня повідомив, що підписав укази про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії. Цьому передувало вторгнення 8 серпня грузинських військ на територію Південної Осетії та подальша російська операція з примусу Грузії до миру. В результаті агресії Грузії загинули, за даними південноосетинської влади, більше 1,5 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв назвав справжні причини визнання незалежності Абхазії та Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі