Ексклюзиви
пʼятниця, 07 березня 2008 10:54

Медики радять чоловікам відмовитися від пива

Медики радять чоловікам відмовитися від пива
Блакитний екран через кожні п`ятнадцять хвилин мовить про те, що справжні чоловіки лише ті, хто п`є пиво. На ТБ хмільне п`ють українські мачо, довгоногі красуні і навіть спортивні кумири. Так, за відсутності національної ідеї у наших громадян формується загальна любов до алкоголю.

Незважаючи на те, що пиво відоме вже давно, а хміль в Європі культивують приблизно 1000 років, досі нема ясності в тому, як же діє цей "напій" на організм людини. З одного боку в якихось книжечках можна зустріти цілі оди пиву, що закінчуються рекомендаціями вживати пиво вагітним жінкам, годуючим матерям, давати пиво немовлятам "для кращого сну". То де ж правда?

Почнемо з головного. Пиво на 92-93% складається з води, містить 3-4,5% алкоголю, 3-4% цукру і азотвмісні речовини. Окрім цього, в ньому багато вуглекислого газу, бульбашки якого подразнюють стінки стравоходу й шлунку, підвищуючи апетит. Недивно, що любителі хмільного, як правило, повні.

Наступна особливість – в літрі пива міститься приблизно половина денної норми калія, який згодом збільшує виведення з організму натрію. От чому, щоб утримати натрій, організм вимагає після пива солоної рибки, горішків і чіпсів.

Під час останніх досліджень, у пиві виявили багато жіночих статевих гормонів – естрагенів. Тому у чоловіків, які багато п`ють, починаються ендокринні зміни: фігура набуває жінкоподібних контурів, на стегнах наростає жировий прошарок, збільшуються живіт і грудні залози.

Таким чином, підтверджуються слова першого рейхсканцлера Німеччини Бісмарка: "Від пива робляться ледачими, дурними і безсилими". Під безсиллям малася на увазі імпотенція.

І якщо у чоловіків вживання пива знижує потяг до протилежної статі, то у жінок, які вживають пиво, навпаки збільшує, що вносить дисгармонію до сімейних відносин.

На жаль, усі ці органічні зміни незворотні. А що тоді говорити про серце, вимушене щодня перекачувати зайву кількість рідини, що надходить з пивом. З часом воно помітно збільшується в розмірах і заростає жиром, його стінки стають тоншими і в`ялішими.

Розвивається ішемічна хвороба серця і збільшується ризик інфаркту, фізичні навантаження переносяться все важче, з`являється перепочинок. Лікарі називають цей синдром "пивне" або "баварське" серце. Тобто здорового серця або нирок вже не буде, а життя скоротиться років на 7-8 – це доведено. Але про ці факти пивовари чомусь замовчують.

Словом, від пива більше шкоди, ніж користі. Не говорячи вже про алкогольну залежність, яка розвивається від непомірного його споживання. Але любителі ячмінно-хмільного напою категорично заперечують можливість захворіти алкоголізмом. "Це може відбутися з кимось, але не зі мною", – міркують вони.

Навіть "безалкогольне" пиво завдає шкоди, оскільки алкоголь у ньому все ж таки присутній, хай і в дуже невеликій кількості. Дослідження показали, що для формування залежності потрібно близько 75 г алкоголю на день. Доза, яка не викликає порушень, – 12-20 г на день. Але вона розрахована на абсолютно здорових людей, які ні на що не хворіють. А таких у нас: один-двоє, не більше. Крім того, навіть ця невелика доза шкідлива для юного організму, тобто до 21 року, і недопустима для жінок дітородного віку.

За даними статистики, 46 тисяч наших співвітчизників щорічно гине саме від алкоголю. 40% школярів у підлітковому віці пробували алкоголь, найчастіше, у вигляді пива. Майже кожен другий український старшокласник двічі на тиждень вживає спиртні напої. А виробники щорічно нарощують випуск хмільного напою на 20-26%.

При цьому 10% наших громадян пили, п`ють і питимуть. Для України – це дуже велика цифра. А значить, потрібні комплексні кроки, у тому числі і від самих громадян, з приборкання "зеленого змія", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Медики радять чоловікам відмовитися від пива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути