четвер, 24 жовтня 2019 12:50

"Маємо шанс на позитивний результат" - експерт про адміністративно-територіальну реформу

"Маємо шанс на позитивний результат" - експерт про адміністративно-територіальну реформу
Ігор Коліушко: дуже важливо закінчити реформування до початку місцевих виборів. Фото: Волинь24

Нова влада пропонує ліквідувати райони та замінити місцеві адміністрації на префектури. 23 жовтня франція "Слуга народу" представила проект реформи адміністративно-територіального устрою України.

Планують створити округи замість районів. Їхні території складатимуться з громад. Одна громада не може бути розділена між кількома округами.

Також пропонують ліквідувати всі місцеві адміністрації. На рівні округів створять префектури, які очолюватимуть префекти. Вони представлятимуть виконавчу владу. Префектів призначатиме і звільнятиме президент за поданням Кабміну. Він не очолювати одну адміністративно-територіальну одиницю понад один термін.

Зараз маємо парадоксальну ситуацію, коли усюди діють різні адміністративно-територіальні правила. Необхідно вирішити цю проблему до місцевих виборів. Якщо влада дотриматиметься затвердженої концепції, це вдасться зробити.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить засновник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Чим нова пропонована реформа відрізнятиметьсяся від того, що маємо зараз?

- Усе, що зараз пропонує команда Зеленського, - це концепція реформування з 2014-го. Усі ці зміни вже давно проговорені чиновниками та експертним середовищем. Якщо нічого не змінять, результат реформи буде позитивним. Мова йде про те, що на субрегіональному рівні треба ліквідувати 490 районів. Експерти пропонували створити замість них повіти, повернувши таким чином історичну назву адміністративно-територіальної одиниці в Україні. Нова влада придумала використати тут слово "округ". Це - не дуже вдала ідея. Округ - не власна назва адміністративно-територіальної одиниці. Він може бути військовим, виборчим, освітнім, прокурорським. У законодавчому та правовому полі існує багато різних округів. Назвавши так адміністративно-територіальну одиницю, провокуємо плутанину. Це - єдине вагоме зауваження до пропонованої реформи. Її готують коректно ті самі люди, що працювали над цим попередні 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз землю продають шахрайськими методами" - експерт про зняття мораторію

Чим має відрізнятись префектура від місцевої адміністрації?

- Це - різні органи. Концепція 2014-го не передбачала зміни назви. У нашій Конституції прописане існування державних і місцевих адміністрацій. Планували просто наповнити стару назву новим змістом. 2015-го президент Петро Порошенко запропонував запровадити префектури. Сьогодні це вже прижилось. Новий орган має відрізнятись від місцевих адміністрацій. Префектура не буде виконавчим органом відповідних рад. Має виключно представляти Кабінет міністрів на території, здійснювати нагляд за законністю актів місцевого самоврядування, координуватиме діяльність територіальних підрозділів органів виконавчої влади. Точно не буде формувати та виконувати бюджети, як було раніше. Питання, чи залишаться діяти районні ради, ще обговорюється. Проте на презентації було сказано, що нова влада не бачить доцільності їхнього існування. Але точно залишаться обласні ради та їхні виконавчі комітети.

Чи є якісь ризики, що пов'язані з цією реформою?

- Якщо її реалізують відповідно до задуманої раніше концепції, є шанс отримати хороший результат. Реформа адміністративно-територіального устрою потрібна. Але, якщо у процесі її реалізації відбудуться якісь спотворення та відхід від наміченого плану, будуть проблеми. Наприклад, відхід від методології утворення об'єднаних територіальних громад призвів до того, що зараз мінімум одна п'ята їхня частина не можуть виконувати свої повноваження.

Здавалось, наче успішно пройшли перший етап формування, досягли високого результату в умовах добровільності об'єднання у громади. Але при цьому значна їхня частина не відповідає критеріям. До цього призвів саме відхід від концепції ще на етапі реалізації законодавства про об'єднані територіальні громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС назвали Богдана небезпечним і попередили про диктатуру Зеленського

У команді нового президента говорять, що після реформи влада стане ближчою до людей на місцях. Як це відбуватиметься на практиці?

- Під фразою "влада стає ближчою до людей" мається на увазі децентралізація повноважень. Те, що раніше вирішувалось на районних рівнях, тепер передається громадам. Для цього вони мають бути спроможні приймати та виконувати рішення. Коли це станеться, громади отримають велику кількість повноважень. Таким чином влада дійсно стане суттєво ближчою до людей, бо буде у руках місцевого самоврядування.

У нових районах не має бути жодних послуг, яких потребуватимуть громадяни. Тому укрупнення не створить перешкод для українців. Воно не означатиме закриття лікарень чи шкіл, як зараз бояться.

Як реформа адміністративно-територіального устрою пов'язана з майбутніми місцевими виборами?

- Її треба обов'язково завершити до моменту проведення виборів. Не можна проводити їх за умов старих територіальних рамок. У нас взагалі парадоксальна ситуація. Усюди діють різні правила. Ті громади, що об'єднались, живуть за одним законодавством щодо фінансування та надання послуг, інші - за другим. Треба урегулювати цю ситуацію до виборів і мати однакову раціонально організовану систему по всій державі.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про місто Київ - столицю України. "За" проголосували 244 народних депутата.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо шанс на позитивний результат" - експерт про адміністративно-територіальну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі