середа, 29 червня 2022 09:39

"Мав Україну в голосі" - шість років тому загинув Василь Сліпак

29 червня 6 років тому помер український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер і учасник війни на Сході Василь Сліпак. Мав позивний "Міф". Загинув у бою від кулі ворожого снайпера у 46 років.

Сліпак народився 20 грудня 1974 року у Львові. Співати почав рано. Його батьки професійно не займалися музикою: мати Надія Василівна працювала в конструкторському бюро, батько Ярослав Володимирович був спеціалістом виробничого підрозділу, старший брат Орест - лікар за освітою. Унікальний голос мав дід, на честь якого батьки назвали сина. Вважають, що талант Сліпака від нього.

Автор: Facebook Василя Сліпака
  У 1997-му пройшов конкурсне випробування на вступ до складу Паризької національної опери
У 1997-му пройшов конкурсне випробування на вступ до складу Паризької національної опери

З 1981-го по 1991 рік навчався у львівській школі. Дев'ятирічним хлопцем прийшов до Львівської державної академічної хорової капели "Дударик". Там співав до 1994-го. Виступав у Національній опері України, Національній філармонії, Карнегі-Холі, соборі Паризької Богоматері, концертних залах Канади, Італії, Голландії, Бельгії, Швейцарії, Прибалтики.

Згодом поступив до Львівської консерваторії. Під час навчання брав участь у музичних конкурсах та проєктах.

У 1997-му пройшов конкурсне випробування на вступ до складу Паризької національної опери. Майже 20 років Сліпак прожив за кордоном. Йому двічі пропонували французьке громадянство. Відмовлявся, бо хотів залишатися українцем. Співак, окрім рідної, вільно володів такими іноземними мовами, як італійська, французька, англійська, німецька, іспанська, польська, російська.

"Василь мав унікальний голос. Так, голос кожного є унікальним. Але Василь мав Україну у своєму голосі. Він містив сяйво вашого блакитного неба, і золото ваших полів. Голос вміщував усе це. І це завжди прекрасно, коли хтось передає цей світ іншій людині. І це велика втрата для України, і для світу, бо його голос більше ніколи не створить на сцені того контакту з глядачами. Я співала у ролі Кармен, коли він уперше співав Ескамільйо у опері. Мені пощастило бути його першою Кармен", - ділилася оперна співачка і колега Сліпака Гоша Ковалінська.

Василь мав Україну в своєму голосі

Останні концерти дав з 25 по 27 травня 2016 року в храмі Святої Трійці у французькому Ліоні. Його улюбленою арією була партія Мефістофеля в опері Шарля Гуно "Фауст". Так з'явився позивний "Міф", з яким співак воював на передовій.

Сліпак відомий волонтерською діяльністю. На початку 1990-х він разом з братом Орестом одними з перших долучилися до руху "Віра і світло", який був солідарний з людьми з особливими потребами.

Під час Революції Гідності не зміг вилетіти до Києва через те, що мав контракт в Опері. Брав активну участь у Паризькому Євромайдані, відправляв учасникам Майдану гуманітарну допомогу, збирав кошти і влаштовував благодійні концерти. Коли почалася війна на Донбасі, співак створив благодійну організацію "Fraternité Ukrainienne/Українське братство", яка допомагала українським захисникам. Познайомився з воїнами Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Згодом долучився до них.

"Я пропустив Майдан, але війну не пропущу", - казав Сліпак.

Автор: hromadske.ua
  Василь Сліпак на Донбасі в 2015 році
Василь Сліпак на Донбасі в 2015 році

Тричі був на фронті. Уперше поїхав туди в травні 2015-го. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Звідти повернувся пораненим.

У вересні 2015 року поїхав на фронт удруге - у Водяне, на лінію зіткнення. У жовтні повернувся до Парижа.

У червні 2016-го поїхав знову на Донбас. Хотів залишитися там на півроку. 29 червня 2016 року загинув у бою від ворожої кулі.

Автор: Facebook Василя Сліпака
  Сліпак відомий волонтерською діяльністю
Сліпак відомий волонтерською діяльністю

30 червня того ж року Сліпака нагородили орденом "За мужність" І ступеня. Того ж дня зі співаком попрощалися у Дніпрі, після чого його тіло доправили до Львова. 1 липня 2016 року провели поминальне богослужіння. Сліпака поховали на Алеї героїв Личаківського кладовища у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер батько Героя України Василя Сліпака

У лютому 2017-го воїну посмертно присвоїли звання Героя України.

Столична комісія з питань найменувань вирішила змінити назви низки майданів, вулиць і провулків. Частина об'єктів носила імена радянських чи російських осіб. Зокрема, космонавтки Валентини Терешкової, яка підтримує агресією РФ проти України. Крім того, сквер на розі Андріївського узвозу й Боричевого Току запропонували назвати на честь оперного співака, Героя України, який загинув у боях на Донбасі, Василя Сліпака.

Зараз ви читаєте новину «"Мав Україну в голосі" - шість років тому загинув Василь Сліпак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі