четвер, 24 липня 2008 09:11

Масову загибель риби у Дніпрі спричинила отрута

Масову загибель риби у Дніпрі спричинила отрута

Сто тонн риби у Дніпрі під Новою Каховкою отруїли. Такий висновок зробила комісія при Херсонській обладміністрації. Фахівці тиждень вивчали причини масового мору карася та тюльки, який стався 15 липня у нижньому б"єфі Каховської гідроелектростанції. Екологи, іхтіологи та ветеринари зробили десятки аналізів води, мертвої риби та мулу. У річці виявили перевищення концентрації заліза вп"ятеро, аміаку – майже у півтора рази.

Риба загинула в Каховському водосховищі. Так запевняють рибалки, в яких почервоніли сітки, і жителі сусідніх сіл, котрі бачили брудну пляму на воді. За словами працівників Каховської ГЕС, в ніч з 11 на 12 липня вони скинули у низів"я Дніпра воду, від запаху якої паморочилася голова. А вже 15 липня загибла риба сплила біля Нової Каховки.

У Херсоні мор риби називають національною проблемою. В Україні немає системи моніторингу довкілля. Лише вчора почали перевіряти промислові підприємства у верхній течії Дніпра та поблизу Каховського водосховища. Але тепер виявити зловмисників неможливо. Із ста тонн рибінспектори та еменесники зібрали й утилізували лише 10, решта потонула. До яких наслідків це призведе – досі невідомо.

Володимир Коваленко, Новокаховський міський голова: "Ніхто не бере на себе відповідальності, щоб сказати, чи можна відновити купальний сезон, чи можна відкрити ринки для торгівлі рибою. Чи можна ці обмеження призупинити і відновити повноцінне життя у місті Нова Каховка".

Про всяк випадок комісія з надзвичайних ситуацій поки не дозволяє відкрити пляжі. Більше того, не рекомендує купатися і біля Херсона. Хоча, за даними обласної СЕС, проби річкової води у нормі.

Екологи ж не виключають повторення масового мору риби. Тепер уже – через нестачу кисню у воді. Його брак спричиняє сильна спека та надто повільна течія Дніпра. Обласна влада звернулася до уряду, аби чиновники дозволили Каховській ГЕС збільшити скид води влітку.

Зараз ви читаєте новину «Масову загибель риби у Дніпрі спричинила отрута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі