понеділок, 20 лютого 2017 21:26

Масляний тиждень: що слід робити кожного дня

Масляний тиждень: що слід робити кожного дня
Фото: 112

З 20 лютого 2017 р. починається Масляна – тиждень перед Великим постом, що символізує проводи зими та зустріч весни.

Про це повыдомляє 112.

В останній тиждень перед Великим постом влаштовували народні гуляння, на яких пекли млинці, тому свято називають Масляною. Деякі народознавці стверджують, що це не українське свято, а запозичене у росіян і білорусів. Інші посилаються на давньослов'янські коріння Масниці і відзначають, що вона зародилася за часів Київської Русі.

В Україні цього тижня відзначали свято Колодія. Головною стравою були вареники з сиром і сметаною.

По всій Україні поширений звичай "колодки" або "колодій", відомий у кількох локальних варіантах. В одному з них розігрувалося "народження" і "поховання" дерев'яної ляльки - "колодки". Дослідники трактують це як трансформацію стародавнього обряду виготовлення і знищення уособлення зими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 оригінальних рецептів млинців на Масляну

Протягом цілого тижня паралельно з іншими обрядами проходило коротке "Колодчине життя": у понеділок Колодка "народжувалась", у вівторок - "хрестилася", у середу були "покрестины", у четвер вона "помирала", у п'ятницю Колодку "хоронили", а в суботу "оплакували". У неділю ж наставала кульмінація Колодія, а заразом і Колодчиної долі.

Кожен день Масляної (Колодія) має певне значення, назву та цікаві звичаї.

Понеділок Масниці називається "зустріч", і в цей день всі ходили в гості. За стародавнім повір'ям, хто в домі залишиться, той поховає своє господарство. У цей день, жінки ішли до корчми і розпочинали святкувати. Якщо до них хотіли долучитись чоловіки, то їм на шию чіпляли колодку, зняти яку можна було, тільки відкупившись або поставивши "могорич". У понеділок влаштовували гуляння, катання на санях. У цей день починали пекти млинці, а перший випечений млинець обов'язково віддавали убогим, щоб він згадав душі покійних родичів.

У вівторок влаштовувались веселі забави, які тривали майже весь день. У цей день хлопці виглядали наречених, а дівчата - суджених. У вівторок по дворах ходили ряджені, які за певну плату у вигляді млинців дозволяли прив'язати до віника стрічку. Разом з цією стрічкою ряджені "несли з собою з дому всі хвороби, негаразди і нещастя.

У середу тещі приймали своїх зятів у гостях і пригощали млинцями, а для того, щоб розважити їх, зібрали всіх рідних і знайомих. Цієї традиції присвячено чималу кількість прислів'їв та приказок, жартівливих анекдотів і пісень. В народі вірили: якщо чоловік вибирає млинці або вареники з солоною начинкою, значить він впертий і з гонором. А якщо солодкими ласує, то ніжно і лагідно стане звертатися зі своєю дружиною. Раділи тещі, якщо зять багато їв: значить, не ледача і працьовитий.

У четвер не можна було шити і прясти. Всіма родинами люди виходили на різні змагання, "бої", кінські перегони, різні катання по вулицях і спорудження снігових фортець.

У п'ятницю зяті пригощали тещ, після чого їх треба було покатати вулицями села або міста. Причому "сервіс" в такому випадку прямо залежав від характеру тещі: злу та сварливу везли по вибоїстій дорозі, а лагідну і добру – по прямій і рівній.

Субота називалася "посиденьками у зовиці". Невістки в цей день запрошували на млинці до себе зовиць (сестер чоловіка), яких пригощали, розважали і вручали який-небудь подарунок.

Найбільш пишно відзначали неділю. Спеціально до цього дня готували вареники з сиром, проводили масові гуляння, ігрища, забави. Ці гуляння символізували прощання з масляною, смачною, веселим тижнем і водночас люди просили у близьких вибачення за завдані образи.

На Масляну готували холодець із свинячих, курячих чи баранячих ніжок. По кісточках дівчата ворожили наступного понеділка. Їх виносили на вулицю й кидали від порога до воріт. Якщо кісточка долетіла - дівчина буде здоровою протягом року, а якщо перелетіла через ворота - дівка неодмінно вийде заміж.

Також готували млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та іншу обрядову їжу. Млинці на Масляну можуть бути різні: прісні, і солодкі, і з начинкою, і дріжджові та ін Борошно для таких млинців дозволяється вибирати найрізноманітніше: гречане, вівсяне, просяну, ячмінне, пшеничне, горохове тощо.

Також по першому спеченому на масляний тиждень млинцю судили про те, що очікує протягом року, до наступної Масниці:

- якщо млинець легко перекинувся в цьому році слід чекати заміжжя;

- якщо млинець прилип до сковороді - ще 3 роки в батьківській хаті сидіти;

- рівні краї млинця - заміжжя щасливим буде;

- краї нерівні, рвані - подумати треба, за того заміж збираєтеся;

- якщо в середині вийшов пригрів, то чоловік буде вірним, а якщо збоку - на інших задивлятися стане;

- скільки дірочок у млинці - стільки дітей по лавках;

- гарний, рум'яний млинець - до здоров'я, а блідий - до хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Масляний тиждень: що слід робити кожного дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі