пʼятниця, 18 травня 2007 21:14

Маркесу вручений орден за "літературну підтримку" Колумбії

Колумбійському письменникові Габріелю Гарсія Маркесу, якому цього року виповнилося 80 років, в четвер був вручений орден конгресу Колумбії. Церемонія нагородження пройшла в місті Картахена-де-Індіас на півночі країни.

Голова верхньої палати колумбійського парламенту Діліан Франсиска Торо вручила Маркесу, лауреатові Нобелівської премії в області літератури, Орден Великого хреста. Вона заявила, що ця нагорода є виявом вдячності співвітчизників знаменитому письменникові за "літературну підтримку" Колумбії.

"Письменницький талант Гарсії Маркеса допоміг перенестися читачам в світ мрій і фантазій і підняти авторитет Колумбії в світі", - відзначила голова сенату.

У 2007 році всесвітньо відомий автор святкує відразу декілька знаменних дат. Йому виповнилося 80 років, пройшло рівно сорок років з дня виходу в світ найвідомішого його роману "Сто років самотності". Крім того, 25 років тому, в грудні 1982 року, йому була вручена Нобелівська премія. 2007 рік в культурі Латинської Америки і Іспанії відмічений його ім"ям.

У 1999 році лікарі виявили у Маркеса рак лімфи відпустивши на "облаштування земних справ" не більше року. Проте в прогнози і діагнози медиків втрутилися сила волі і характер письменника. Він переміг хворобу, працюючи над книгою мемуарів і новим романом.

Неймовірним, небаченим зусиллям волі він задушив в собі рак, щоб опублікувати в 2004 році, у віці 77 років, сумну, філософську, іронічну книгу "Спогаду моїх сумних повій". Роман був прохолодно зустрінутий критикою, але зайняв одне з перших місць в списку світових продажів 2004 року.

Після цього Маркес заявив, що "кинув писати". Проте, один з його найближчих друзів Плініо Апулейо Мендоса признався недавно, що Габо закінчує роботу над другою книгою мемуарів, "в якій знайдуть віддзеркалення найяскравіші епізоди його життя", повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Маркесу вручений орден за "літературну підтримку" Колумбії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі