четвер, 07 липня 2011 13:21

Маріуполь визнали найбільш забрудненим містом

Маріуполь визнали найбільш забрудненим містом

В 2010 році найбільш забрудненим містом став Маріуполь, а найбільш чистим – Комсомольськ. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив заступник директора з моніторингу Центральної біофізичної обсерваторії Леонід Табачний.

За його словами, до найбільш забруднених всього потрапили 27 населених пунктів. У порівнянні з 2008 роком кількість викидів у різних містах зменшилась від 10-30%.

"Але у мене, чесно кажучи, немає підстав говорити про те, що це зниження є сталим і така тенденція буде спостерігатися далі. Бо кількість автомобілів зараз у містах збільшилася. А 90% викидів – це пересувні джерела", - зауважив Табачний.

Він зазначає, що кількість викидів у навколишнє середовище наближається до 5 мільйонів тон на рік.

Екологи стверджують, що за 10 років в Україні немає індексації зборів за викиди у навколишнє середовище, зокрема, в атмосферне повітря і не ухвалено рішення про збільшення ставки платежів щодо забруднення природних компонентів.

"Це означає, що реального бажання керівництва держави щодо зменшення забруднення просто не існує. Ми проаналізували 28 програм обласних та районних центрів, міст. Програм на зменшення викидів у атмосферу в Україні не існує", - заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

За її словами, там, де фіксуються по стаціонарним або пересувним джерелам накопичення забруднюючих речовин, спостерігається більший рівень захворюваності, ніж в інших регіонів, де такої концентрації немає. Тимочко вважає, щоб покращити ситуацію, потрібно впроваджувати політику, яка існує у більшості країн світу. Вона змушує забруднювачів зменшувати або припиняти викиди.

"І ці заходи нормальні: забруднювач платить абсолютно адекватну ціну за ту шкоду, яку наносить навколишньому середовищу та здоров'ю людині", - каже вона.

Тому, за словами Тимочко, ключова позиція у заходах щодо покращення ситуації – це зміна  законодавства щодо  підприємств і щодо автомобільного транспорту.

За даними Центральної біофізичної обсерваторії, у 2010 р. в 9% міст рівень забруднення атмосфери оцінювався, як дуже високий - це Маріуполь, Макіївка, Дніпродзержинськ, Лисичанськ, Донецьк. У 37,7% міст рівень забруднення оцінювався, як високий. У 17,0 % міст рівень забруднення оцінювався, як підвищений, у 35,8% міст - як низький.

Забруднення повітря обумовлено, в основному, високими середньорічними концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, оксиду вуглецю, бензапірену, завислих речовин, фтористого водню, аміаку. Більша кількість міст з дуже високим і високим рівнем забруднення атмосферного повітря як і у попередньому році, знаходиться у Донецькій області – 8 міст, у Луганській, Дніпропетровській областях та в АР Крим – по 3 міста. Інші міста – це столиця країни та сім обласних центрів. Загальний рівень забруднення повітря в Україні оцінювався, як високий, і порівняно з попереднім роком він майже не змінився.

 

Зараз ви читаєте новину «Маріуполь визнали найбільш забрудненим містом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі