субота, 09 лютого 2008 12:59

Маккейн збирається прийняти в НАТО Україну та Грузію

Сенатор Джон Маккейн, республіканський кандидат в президенти США, який не зміг виступити на міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені, розповсюдив програмну заяву, в якій закликав встановити новий глобальний порядок, допомогти Грузії і Україні вступити в НАТО, визнати незалежність Косово, а також заснувати глобальну Лігу демократій на чолі з державами НАТО для захисту і просування прініципов демократії у світовому масштабі.

"Сьогодні нам необхідне відродження НАТО, ренесанс трансатлантичних відносин для розширення миру, процвітання і демократії далеко в 21 століття", - мовиться в заяві Маккейна, поширеній у Вашингтоні з позначкою про те, що вона зроблене "замість його щорічної промови на Мюнхенській конференції з безпеки, в якій він брав участь впродовж багатьох років", повідомляє NEWSru.com.

За словами сенатора "перед трансатлантичним співтовариством сьогодні cтоїть завдання створити основу для нового глобального порядку заради миру, який триватиме не десятиліття, а до кінця цього сторіччя".

Заявивши про те, що "перший крок до відродженого НАТО може бути зроблений на саміті (НАТО) в Бухаресті", Маккейн повідомив, що вважає важливим для Північноатлантичного альянсу виступити з низкою ініціатив, зокрема щодо Грузії і України, Косово і Сербії, Афганістану, щодо розширення НАТО, а також щодо нового "глобального партнерства".

"Грузія і Україна висловили прагнення приєднатися до Плану щодо членства в НАТО, і ми повинні запропонувати їм це зробити на саміті", заявив кандидат у президенти США.

За словами Маккейна, "у Грузії і України важкі сусіди, у них є внутрішні проблеми, це молоді демократії, і їхній шлях уперед буде важким, але вони повинні знати, що ми підтримуватимемо кожен їх крок на цьому шляху, і ми можемо це їм показати в Бухаресті, підтримавши їх прагнення".

При цьому кандидат у президенти США підкреслив важливість прийому в нові члени НАТО на саміті в Бухаресті таких країн як Албанія, Хорватія і Македонія для того, щоб "міцно прикріпити до Заходу балканські держави".

"У минулому розширення (альянсу) забезпечувало просування наших стратегічних інтересів через стабілізацію південних і східних флангів НАТО і міцну прив"язку європейських демократій до Заходу", - відзначив він.

Торкнувшись теми Косово, сенатор заявив, що нині Балкани вперше в своїй історії стоять перед можливістю рушити вперед, "назавжди закривши двері в болюче минуле цього регіону".

"Настав час вивести Косово і разом із ним усі Балкани з 1990-х років у 21 століття через визнання незалежності Косово", - заявив Маккейн.

Що стосується "глобального партнерства" НАТО з державами за межами цього блоку, Маккейн нагадав, що сьогодні країни Північноатлантичного альянсу і ЄС всі разом складають "тільки чверть від 120 демократій, що існують по всьому світу" і тому НАТО необхідно переходити на загальносвітовий рівень, повідомляє РІА "Новости".

"Наш альянс повинен бути по розмаху таким же міжнародним, як і виклики з якими ми стикаємося, і повинен вступати в партнерства з готовими до цього демократіями по всьому світу", - заявив сенатор.

"Окрім цього ми повинні працювати над створенням глобальної Ліги демократій, серцевиною якої будуть країни-члени НАТО і метою якої будуть захист і просування глобальних демократичних принципів", - сказав кандидат у президенти США.

Маккейн до останнього моменту планував прибути до Мюнхена на міжнародну конференцію з безпеки, і спочатку його передвиборний штаб виділив у його щільному графіку для короткої поїздки до Німеччини 36 годин, але після оголошення підсумків "супервівторка" сенатор у середу 6 лютого відмовився від цих планів і оголосив, що замість поїздки на конференцію він змушений продовжити передвиборну боротьбу у зв"язку з важливим для нього етапом "праймеріз", які проходять у суботу 9 лютого.

Уранці в п"ятницю Маккейн провів передвиборну зустріч у Норфолку (штат Вірджинія) на східному узбережжі США, вдень він був у Вічиті (штат Канзас), а увечері в п"ятницю він вже виступав у Сієтлі (штат Вашингтон) на західному узбережжі країни.

Черговий етап проміжних президентських виборів - "праймеріз" і зборів виборців відбудеться в суботу у республіканців і демократів в американських штатах Луїзіана, Вашингтон, Канзас, Небраска, а також на Віргінських островах.

У республіканців у штаті Луїзіана відбудуться "праймеріз", а в штатах Канзас і Вашингтон - збори. В цілому у республіканців у суботу будуть "розіграні" голоси 107 делегатів планованого у вересні загальнонаціонального партійного з"їзду.

Практично недосяжним лідером гонки у республіканців за кількістю делегатів, що підтримують його, зараз є сенатор Джон Маккейн, який вже заручився підтримкою 714 делегатів. На другому місці - колишній губернатор штату Арканзас Майк Хакабі, якого підтримує 211 делегатів, на третьому - конгресмен Рон Пол із 16 делегатами, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Маккейн збирається прийняти в НАТО Україну та Грузію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі