пʼятниця, 21 березня 2008 13:15

Майже тридцять нобелівських лауреатів закликали Китай припинити насильство у Тибеті

Група з 26 нобелівських лауреатів на чолі з володарем Нобелівської премії миру письменником Елі Візелем звернулася до китайського уряду з петицією, закликавши припинити придушення народних хвилювань у Тибеті і почати діалог з протестуючими, повідомляє  AFP.

Автори петиції також засудили брехливу, на їх думку, кампанію китайської влади проти духовного лідера буддистів Тибету - Далай-лами, який сам є лауреатом Нобелівської премії миру.

Китай звинуватив Далай-ламу у політичній змові і у організації хвилювань, щоб відколоти Тибет від КНР. Тим часом автори нобелівської петиції відзначили, що Далай-лама не закликав до незалежності Тибету, але послідовно виступав за культурну і релігійну автономію Тибету у складі Китаю.

Нобелівські лауреати закликали владу КНР якнайскоріше почати переговори з представниками Далай-лами, щоб добитися мирного і вигідного для обох сторін вирішення питання Тибету.

Під петицією крім Елі Візеля також підписалися лауреат Нобелівської премії з літератури 2003 року Джон Максвел Кутзеє з ЮАР і володар Нобелівської літературної премії 1986 року Волє Шойїнка з Нігерії, а також інші лауреати з медицини, фізики, хімії і економіки.

Нагадаємо, що масові хвилювання у адміністративній столиці Тибету Лхасі спалахнули 14 березня. Їм передували численні мирні демонстрації буддійських ченців, приурочені до 49-ї річниці повстання Тибету проти Народно-визвольної армії Китаю (НВАК). Для придушення виступів влада застосувала силу.

За даними уряду Тибету у вигнанні, були убиті сотні протестуючих. З свого боку Китай підтвердив інформацію про понад десятьох загиблих. Тим часом хвилювання розповсюдилися на прикордонні з Тибетом китайські провінції Сичуань, Цінхай і Ганьсу. У Сичуані поліція застосувала вогнепальну зброю проти протестуючих. За офіційними даними, чотири людини були застрелені.

Далай-лама з свого боку заявив, що готовий зустрітися з главою Компартії Китаю Ху Цзіньтао для переговорів з приводу напруженої обстановки у регіоні. Проте його політика по мирному врегулюванню конфлікту натрапляє на протидію серед його радикальніших прихильників, повідомляє Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Майже тридцять нобелівських лауреатів закликали Китай припинити насильство у Тибеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі