четвер, 25 жовтня 2007 17:35

Людству загрожують епідемії нових хвороб

Нова математична модель, розроблена американськими ученими, передбачає появу нових смертельних для людини мікроорганізмів. На їхню думку, до цього неминуче ведуть процеси глобалізації і урбанізації.

Мартін Блайзер, професор мікробіології Медичної школи Ньюйоркського університету з колегами створили математичну модель, що описує взаємини хвороботворних бактерій і їх господарів.

У раніший період часу люди жили у більш ізольованих і дрібних групах, ніж у даний час. На думку авторів моделі, історична зміна кількісних і якісних характеристик людської популяції привела до появи трьох різних видів стратегії співіснування мікробів і людини.

50 тисяч років тому і раніше, при таких способах господарювання, як охота і збиральництво, мікроби могли передаватися, головним чином, тільки членам однієї порівняно невеликої сім"ї.

У міру збільшення розміру людських популяцій хвороботворні мікроорганізми отримали ширше середовище для життєдіяльності. Вони розвинули можливості швидко активізуватися після латентного періоду і заражати велику кількість людей.

З ще більшим зростанням людських популяцій виникли ще більш вірулентні і патогенні мікроорганізми, наприклад, віруси кори, ВІЛ і грипу. Вони можуть вбивати мільйони людей, завжди маючи можливість заражати все нових господарів.

Висновок авторів моделі невтішне - глобалізація, урбанізація і постійне переміщення людей по земній кулі приведуть до появи нових, ще небезпечніших для людини мікроорганізмів, передає СNews.
Зараз ви читаєте новину «Людству загрожують епідемії нових хвороб ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі