понеділок, 19 листопада 2007 12:50

Львівського священика відлучили від церкви

Львівського священика Василя Ковпака, представника лефевристського руху в Україні, відлучили від греко-католицької церкви.

Ватикан визнав його винним у схизмі – розколі церкви, пише "Коммерсант-Украина".

Як повідомив прес-секретар Української греко-католицької церкви Ігор Яців у п"ятницю, 13 листопада у Львівську архієпархію надійшов виконавчий декрет Ватикану, яким Ковпак, – настоятель Церкви святих верховних апостолів Петра і Павла – відлучається від церкви.

За словами Яціва, Ковпак без благословення церкви створив семінарію, потім став наполягати, що служіння необхідно проводити тільки за старим обрядом.

Глава УГКЦ Любомир Гузар, за словами прес-секретаря УГКЦ, неодноразово робив Ковпаку зауваження про те, що він не проявляє слухняності, "але той не покаявся".

Яцив наголосив, що Ковпак відлучений не тому, що є лефевристом, а тому, що "відкрито виражав неслухняність офіційній церковній владі".

Згідно вироку, Ковпак визнаний винним у схизмі – розколі церкви. Тому йому було винесено покарання "великої екскомуніки" – відлучення від церкви.

Втім, в УГКЦ говорять, що "якщо Василь Ковпак покається, то його повернуть у церкву".

У свою чергу, в бесіді з виданням Ковпак заявив, що не згоден з таким вироком. На його думку, в УГКЦ відбулося внутрішнє непорозуміння.

"Вирок залишає більше 10 тисяч віруючих без духовного пастиря. Я не маю наміру припиняти свою діяльність і далі служитиму людям. У мене ще є надія, оскільки маю право звернутися з проханням до римського архієпископа – папи Бенекдикта XVI", - сказав священик.

Ковпак очолює лефевристський рух в Україні, що поширився у нашій країні у 90-х роках. У 2000 році він заснував Братство священномученика Іосафата і семінарію.

Рішенням II Ватиканського собору католицької церкви, що проходив з 1962 по 1965 рік, до богослужіння було внесено ряд змін. Його скоротили і дозволили проводити разом з латинською ще й на національних мовах. На захист старого обряду у 1970 році встав архієпископ Марсель Франсуа Лефевр, який в 1988 році особисто висвятив кількох єпископів без папського мандата, за що його було  відлучено Ватиканом від церкви.

Зараз ви читаєте новину «Львівського священика відлучили від церкви ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі