четвер, 26 липня 2007 11:46

Львівські греко-католики не поділили храм з римо-католиками

Глава українських греко-католиків кардинал Любомир Гузар направив своєму колезі кардиналові Маріану Яворському, лідерові католиків латинського обряду, що живуть в Україні, лист із поясненнями з приводу вигнання львівських римо-католиків із храму XVII століття, який їм належить.

"Греко-католики лише тимчасово здійснюють богослужіння в цій церкві. Запевняю, що взаєморозуміння між народами, особливо якщо вони належать до однієї й тієї ж Уселенської церкви, це не просто порожнє гасло, а справжня реальність", – йдеться на сайті Католицького інформаційного агентства Польщі.

Раніше те саме джерело розповсюдило текст звернення Яворського до Гузара, де греко-католиків звинувачували в "образі релігійних і національних почуттів" своїх латинських побратимів, більшість із яких мають польське походження.

Кардинал Яворський нагадував, що в церкві Матері Божої і Стрітення Господня "не існує греко-католицького приходу", тому для подолання конфлікту необхідно, щоб "греко-католики віддали церкву вірним латинського обряду".

У свою чергу єпископ Львівської єпархії Римо-Католицької церкви Маріан Бучек пояснив, що на початку липня українські греко-католики без дозволу встановили в спірному храмі іконостас і після цього заявили, що польські віруючі латинського обряду в цю церкву більше допускатися не будуть. Він додав, що греко-католики вже користуються чотирма латинськими храмами в Львові, тому що римо-католики не в змозі їх утримувати.

"Хтось явно хоче розділити католиків, провокуючи цей скандал", – заявив Бучек.

Спірний храм за радянської влади використовувався як виставковий зал. Після виходу України з СРСР місцеві власті передали церкву католикам східного обряду. Після 10-річної боротьби за свої права римо-католики 2002 року добилися дозволу правити месу в цьому храмі.

В Україні католики латинського обряду мають 870 приходів. Греко-католики мають в своєму розпорядженні вчетверо більшу кількість, пише Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Львівські греко-католики не поділили храм з римо-католиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі